Allergisæsonen er ovre, men det er nu at man skal overveje hvordan man kan undgå næste sæson.

Det er nu du skal vaccineres mod allergi

 

Sommeren er slut. Heldigvis, mener mange allergikere, der specielt i denne varme sommer har haft nogle rigtig dårlige oplevelser med deres allergi. Derfor ånder de nu lettede op og fortrænger alt om, hvor skidt det var. Men intet er mere forkert!

”Det er nemlig nu, man skal lade sig vaccinere mod græs- og birkepollenallergi, hvis man vil nyde udelivet på terrassen til næste sommer,” siger speciallæge, dr.med., Lars Frølund fra Allergi -og Lungeklinikken i Helsingør.

Når man lider af græspollenallergi, kan man vælge, om man vil have allergivaccination som tabletter eller som indsprøjtninger.

”Når man bliver vaccineret, begynder man med små doser i tre til fire måneder, indtil patienten kommer op i vedligeholdelsesniveau, så det er nu, man skal gå i gang, hvis man vil nyde sommeren 2014,” siger han.

Injektioner eller tabletter

Hvis man vil vaccineres mod pollenallergi kan man enten få injektioner eller tabletter. Allergivaccination mod græsallergi kan både gives som indsprøjtning hver 6. til 8. uge i tre til fem år eller i tabletform til behandling hjemme hos en selv hver dag i tre år. Foreløbig findes der herhjemme kun tabletbehandling, Grazax, til behandling af græspollenallergi. Tabletten skal tages hver dag. Og det er altså nu, man skal gå i gang, hvis man vil være på den sikre side til næste sommer.

Læs mere om allergivaccination på: www.pollentjek.dk eller www.allergia.dk

Det samme princip gælder for tabletbehandlingen. Jo længere tid før næste pollensæson, man påbegynder behandlingen des bedre symptomlindring.”Er der pollen i luften, kan man ikke vaccinere, for så får folk for meget allergen, så det skal påbegyndes udenfor sæsonen.”

Selv om man har taget allergimedicin i den forløbne sommer, så kan man sagtens lade sig vaccinere. ”Det betyder ikke noget, og patienterne vil efter allergivaccinationen opleve, at de skal tage langt mindre medicin, end de plejer, og med tiden vil mange opleve, at de slet ikke behøver at tage medicin,” siger han.

”Patienterne får langt færre symptomer og bedre livskvalitet,” siger Lars Frølund.

Ødelægger familielivet

Når næsen løber, øjnene klør, og man i det hele taget har det, som om man har myggestik over hele kroppen, så bliver man forståeligt nok irritabel.

Markant færre allergidage

Karin Dam Petersen har lavet en undersøgelse, der viser, at vaccinerede allergipatienter (græs og husstøvmide allergipatienter) fik 44 færre dage med symptomer på et år. Det faldt fra 189 dage til 145 dage om året, her er både dage med svære og milde symptomer medregnet. Efter et års behandling var graden af symptomer faldet markant i de resterende 145 dage, og antallet af sygedage på grund af allergi faldt fra 3,7 til 1,2 dage.

”Udover at allergi gør en træt og dårlig til indlæring, så ødelægger det også hele familiedynamikken, når far eller mor har allergi,” siger Lars Frølund. ”Man kan hverken overskue sit arbejde eller sin fritid, så alene det burde være nok til, at man lader sig vaccinere,” siger han.

Det bekræftes af lektor ved Dansk Center for Forbedringer i Sundhedsvæsnet på Ålborg Universitet, Karin Dam Petersen. Græspollenallergikere udgør den største gruppe af luftvejsallergierne, og en del af dem kunne have gavn af en vaccination mod græspollen, for der er rigtig mange, der er invaliderede af det,” siger hun.

Karin Dam Petersen anbefaler, at politikerne overvejer at tilbyde betaling for vaccination af de allergikere, der er meget generet af græspollenallergi. ”Det ville ikke blot hjælpe en masse mennesker, men ville også være godt for samfundsøkonomien,” siger hun.

 

 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?