Sådan undgår du vinterallergi

 

Vinteren kan være en rigtig hård tid for allergikere, fordi vi tilbringer så mange timer indendørs. Men der er dog nogle skridt, man kan tage for at mindske den indendørs eksponering for svampesporer og husstøvmider.

"I løbet af vinteren tilbringer familierne mere tid indendørs, og det udsætter allergikerne for irritanter som husstøvmider, skæl, røg, husholdningsspray,kemikalier og gasdampe, der kan gøre livet surt,” siger dr. William Reisacher, der er direktør for Allergi Centeret på NewYork-Presbyterian Hospital og Weill Cornell Medical Center i New York.

 

"Pollensæsonen er de sidste mange år blevet længere, og derfor kan folk med sæsonbetonet allergi opleve, at deres symptomer strækker sig langt ind i vintermånederne," siger Reisacher.

Mugsporer kan forårsage yderligere problemer i forhold til pollenallergi, fordi der er mug overalt, og den stortrives med fugt og ilt. Derfor gælder det bl.a. også om, at sikre, at juletræer og juledekorationer er skimmelfri.

Gode råd:

  • Luft ud, når du bader eller laver mad, så overskydende fugt og lugt fjernes. 
  • Støvsug dine tæpper med et såkaldt HEPA vakuum for at mindske husstøvmider og allergener fra kæledyr.
  • Vask dine hænder ofte, især efter at have leget med kæledyr. Det gælder ikke mindst, hvis de har været på offentlige steder.
  • Vask senge- og nattøj i varmt vand for at dræbe husstøvmider.
  • Overvej om soveværelset er allergisikkert Hold kæledyr, tæpper og planter ude fra dit soveværelse for at undgå støvmider og mug fra rådnende planter. Det er en god ide at placere en allergifremkaldende barriere omkring dine puder og madras for at skabe en barriere mellem husstøvmiderne og din næse.
  • Før du stiller juletræet op, så skyl det og fjern alt støv fra dine juledekorationer.
  • Brug højeffektive ovnfiltre. De kan fange 30 gange flere allergener. Sørg også for at din ovn luftes ud.
  • Hold den indendørs luftfugtighed mellem 30 og 40 pct. ved hjælp af en luftfugter eller affugter for at forhindre skimmelvækst. Skift luftfugtervand og filtre i henhold til producentens anbefalinger for at undgå skimmel og bakterieforurening.
  • Gå din bolig igennem en gang om måneden og se efter synlig skimmel. Find de områder, hvor der er høj risiko for skimmeldannelse. Det kan f.eks. være en bunke brænde tæt på huset eller et område af kælderen, hvor der lugter muggent.
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?