Husstøvmider er - heldigvis - for små til at vi kan se dem med det blotte øje.

8 tips til at undgå husstøvmider

 

Husstøvmider er så små, at man ikke kan se dem med det blotte øje. Men heldigvis kan du tage nogle enkle forholdsregler, så du undgår en stor del af dem.

Hvis du er allergiker bør du vide, hvad det er, der trigger din allergi. Og husstøvmider er næsten med sikkerhed en stor udløser. Men heldigvis er der en masse, du kan gøre for at begrænse din udsættelse for dem.

De bittesmå medlemmer af edderkopfamilien er så små, at du ikke kan se dem med det blotte øje. Men de er der. Ikke mindst hvis din bolig har en luftfugtighed på over 50 pct. , for så har du rigtig mange af dem. De lever hovedsageligt i madrasser, sengetøj, puder, - og i børns tøjdyr.

Uanset om du får hududslæt, kløende øjne, løbende næse eller en anden allergisk reaktion, så er det ikke spor sjovt at få en allergisk reaktion. Ja, det kan ligefrem til tider være farligt.

Derfor er det vigtigt, at du kan kontrollere din allergi og  identificere dine allergiske symptomer. Derfor skal du kunne lokalisere, hvad der udløser den allergiske reaktion, og du skulle gerne kunne skelne mellem intolerance og allergi.

8 tips til at mindske antallet af husstøvmider

Hvis du følger nedenstående råd, kan du skære antallet husstøvmider ned med 50 pct. eller mere. Hvis du følger rådene, og dine allergi-eller astmasymptomer ikke forbedres, så kan der være andre allergener i miljøet, som har skylden.

1. Opbevar sengetøj (herunder madrasser og puder) i lufttæt plastik eller tætvævet betræk, der afviser husstøvmider.

2. Vask sengetøj en gang om ugen i varmt vand (mindst 60 grader) og tør det i en tørretumbler.

3. Hav et gulv af træ, linoleum eller fliser i stedet for væg -til-væg tæpper. Hvis du bruger vaskbare tæpper, så vask dem lige så ofte som sengetøjet.

4. Undgå at lægge tæpper direkte på beton.

5. Hold luftfugtigheden under 50 pct..

6.  Støvsug en gang om ugen. Det bedste er at støvsuge med et HEPA-filter. Støvsugere med HEPA-filtre hjælper med at holde støvpartiklerne, hvor de skal være - fanget inde i et vakuum.

7.  Køb vaskbare tøjdyr til børnebørnene og vask dem ofte i varmt vand.

8. Brug en fugtig moppe eller klud for at fjerne støv. En tør klud flytter bare rundt på husstøvmiderne.

Kilde: Harvard Medical School.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?