Bliver din læge ved med at hælde mere og mere medicin på dig for at dæmpe allergisymptomerne. Kræv at få din allergibehandling genvurderet.

Kræv din læges vurdering af din allergibehandling

 

Stil din praktiserende læge stolen for døren og bed om en vurdering af, om du måske skal have immunterapi, der kan afhjælpe din allergi.

Der er nemlig ingen grund til at finde sig i at skulle proppe sig med medicin flere måneder hvert år, hvis en behandling med immunterapi kan hjælpe dig. Derfor skal du insistere på, at din læge giver dig en ordentlig vurdering.

Måske mener din læge, at immunterapi ikke hjælper, men så skyldes det, at vedkommende ikke er ordentligt opdateret med den nyeste viden. Adskillige studier har nemlig vist, at immunterapi, så at sige kan få kroppens ”fabriksindstilling” tilbage, så immunsystemet kommer til at fungere, som det gør hos mennesker, der ikke lider af allergi.

”Der er ingen tvivl om, at medicin på alle måder har revolutioneret vores liv, men der er jo ingen grund til at tage den, hvis man kan blive helbredt på sigt,” siger seniorforsker, overlæge, dr.med., Hans-Jørgen Malling fra Dansk AllergiCenter i Region Hovedstaden.

Han mener, det er en menneskeret, at patienterne i hvert fald kender til immunterapi, så de har mulighed for at foretage et behandlingsvalg.

”Hvis man bliver sprøjtet med allergener kan der være en risiko for, at man går i chok, men hvis lægen ved, hvad vedkommende har med at gøre, er det ufarligt. Man kan også vælge at få immunterapi i tabletform. Det er lidt dyrere, men til gengæld er der langt lavere risiko, og effekten er den samme,” siger Hans-Jørgen Malling.

På sporet igen

Han forklarer allergi ved, at ens immunforsvar så at sige er kommet ud på et sidespor. ”I urmennesket havde den del af immunsystemet, som nu giver allergi, det formål, at det bekæmpede orm. Der er ikke længere nogen grund til, at vi beskytter os mod orm, så derfor kan man sige, at allergikernes immunsystem er løbet af sporet. Derfor gælder det om at få det tilbage på skinnerne igen, så det kommer til at virke som hos ikke-allergikerne,” siger han.

Så tal med din læge, om du måske skal have immunterapi.

Hans-Jørgen Malling personligt, slår til lyd for, at man bør have behandlingen, når ens symptomer er sådan, at man skal have nasal steroid.

”Jo før man får behandlingen desto mindre er risikoen for, at ens allergi også udvikler sig til astma,” siger han.

Immunterapi: Injektioner eller tabletter

Hvis man vil vaccineres mod pollenallergi, kan man enten få injektioner eller tabletter. Allergivaccination mod græsallergi kan både gives som indsprøjtning hver 6. til 8. uge i tre til fem år eller i tabletform til behandling hjemme hos en selv hver dag i tre år. Foreløbig findes der herhjemme kun tabletbehandling, Grazax, til behandling af græspollenallergi. Tabletten skal tages hver dag.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?