farven på dit slim eller snot kan sige noget om du har allergi eller er forkølet.

5 måder at skelne forkølelse og allergi

 

Er det en sommerforkølelse eller er der tale om allergi? Det kan være svært at skelne mellem en egentlig allergi og en af de der forkølelser, der kommer om foråret og sommeren.

I begge tilfælde nyser vi mens næsen løber eller er forstoppet. Men der er nogle forskelle: F.eks. hoster man oftest når det handler om forkølelse ligesom man også kan have ondt i halsen. Men det kan mennesker med høfeber dog også have, hvis de lider af slim i luftvejene. Til gengæld er kløende øjne mere almindeligt hos allergikere – og sjældnere i forbindelse med forkølelser.

”Forkølelse og allergi ligner hinanden på mange måder,” siger dr. Rima Rachid, der er direktør for allergisk immonoterapi ved Boston Chrildren’s Hospital.

Det er ikke usædvanligt, at patienter og endda deres læger forveksler forkølelse og sæsonbetingede allergiske symptomer.

Her er fem spørgsmål, du bør stille dig, for at finde ud af om der er tale om allergi eller forkølelse:

Hvor lang tid har du symptomerne?

Normalt varer symptomerne på en forkølelse mellem tre og 14 dage, men symptomer på allergi varer længere. Oftest tager et allergisk anfald flere uger – eller så længe personen er udsat for den pollen, der giver allergien.

Hvad er farven på dit snot og slim?

Når Rima Rachid møder en patient med grønt eller gult snot eller slim, gætter hun som regel på forkølelse eller en infektion. Sæsonbetinget allergi giver normalt en mere klar væske fra næsen. En bihuleinfektion kan dog sløre billedet. Nogle allergikere udvikler infektion i bihulerne, som kan give et gult sekret.

Hvilken årstid har vi?

Forkølelser er mest almindelige om vinteren, og det tager ofte flere dage fra man har været udsat for virus til symptomerne viser sig. Ved allergi som f.eks. høfeber kommer symptomerne oftest umiddelbart når man have været ude for pollen om foråret, sommeren eller efteråret. Hvis symptomerne kommer igen og igen på samme årstid, må man nok gå ud fra, at der er tale om allergi frem for forkølelse.

Har du feber eller ondt?

Selvom vi kalder det høfeber, så får man altså ikke feber af pollenallergi. Muskelsmerter er også et tegn på, at der er tale om forkølelse frem for allergi.

Børnenes allergi

Børn får ofte forkølelser, og deres forældre opdager ikke altid, at en allergi er årsagen til, at deres børn konstant har en løbende næse. Måske dukker allergien først op, når børnene er omkring fire til seks år, men symptomerne kan vise sig når som helst.

Man skal have genetikken i baghovedet. Et ud af tre børn med en forælder, der har en hvilken som helst allergi, udvikler allergi selv. Når begge forældre har allergi, gælder det at syv ud af 10 børn også får allergi.

Med hensyn til børnene gælder det om at holde øje med børnenes vaner. Rima Rashid spørger ofte forældre, om deres børn ofte tager sig til næsten.

Klør barnets næse meget?

Hvis børn ofte presser hånden op om næsen for med håndfladerne at lindre en kløe, så kunne det være det klare tegn på pollenallergi. Når Rashid først prøver at afsløre, om det barns symptomer er allergi eller forkølelse, så kigger hun på huden på børnenes næser, da deres reaktioner på kløen ligefrem kan ses på næseryggens hud.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?