Hjernescanninger afslører at hedeture blandt andet opstår i hjernestammen.

Her i hjernen opstår hedeturene

 

Nu har forskere fået en neurologisk indsigt i, hvad der sker i hjernen, når vi får hedeture i forbindelse med overgangsalderen.

Og den nye forskning giver det første bud på, hvordan vi fremover vil kunne blive behandlet for de ubehagelige gener.

En ny undersøgelse foretaget af neurologer ved Wayne State University School of Medicine giver den første væsentlige indsigt i den neurologiske baggrund for hedeture, og på hvor i hjernen forandringerne sker.

Undersøgelsen, der bl.a. blev offentliggjort i tidsskriftet Cerebral Cortex, blev gennemført ved at en gruppe kvinder i timevis blev lagt i en MR-scanner med så stor varmepåvirkning, at de til sidst fik en hedetur.

Aktivitet i hjernen før, under og efter hedeturen gav forskerne væsentlig ny viden.

”Overgangsalder og hedeture repræsenterer store helbredsspørgsmål for kvinder, men hidtidige forsøg på at forstå den neurologiske baggrund for hedeturene har været ringe,” siger Vaibhav Diwadkar, der er associeret professor i psykiatri og adfærds neuroscience.

Pakket ind i varmepuder

I løbet af det år, undersøgelsen strakte sig, blev 20 sunde kvinder i alderen fra 47 til 58 år med symptomer på overgangsalder og som havde registreret mere end 6 hedeture, scannet på Detroits Harper University Hospital. Kvindernes svedproduktion blev målt, hvilket gjorde det muligt for forskerne at registrere og analysere hedeturen samtidig med de neurologiske forandringer.

Kvinderne lå i op til to timer pakket ind i to kropsstore varmepuder, indtil hedeturen opstod.

Forskerne fokuserede på de områder i hjernestammen, der styrer svedproduktionen, og områder i forhjernen, der er forbundet med opfattelsen af velbefindende. Disse målinger viste, at aktiviteten i visse områder af hjernen, som f.eks. hjernestammen, begynder at stige før selve hedeturen.

Og dette anser forskerne for at være et overraskende resultat. Det udpeger nemlig formodentlig, hvor i hjernen hedeturene opstår.

Forskerne vil nu undersøge muligheden for at integrere hjernescanninger med medicinsk behandling af overgangsalderen.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?