Det er tilsyneladende ikke afgørende hvor længe eller hvor ofte man får akupunktur. Det virker under alle omstændigheder mod hedeture i forbindelse med overgangsalderen.

Akupunktur virker mod hedeture

 

Akupunktur har stadig et alternativt skær over sig, men nu viser en ny videnskabelig undersøgelse, at det virker mod hedeture.

Nålemetoden har været brugt i over 2.500 år af de gamle kinesere til at behandle en række fysiske, mentale og følelsesmæssige tilstande - herunder kvalme og opkastning, slagtilfælde rehabilitering, hovedpine, menstruationssmerter, astma, fibromyalgi og slidgigt, for blot at nævne et par stykker.

Nu viser en meta-analyse af tidligere kontrollerede lodtrækningsforsøg, at akupunktur også kan påvirke hvor alvorligt og ofte kvinder i overgangsalderen rammes af hedeture.

En gennemgang af 12 studier med 869 deltagere viste at akupunktur havde inkonsistente resultater i forhold til andre af overgangsalderens symptomer som søvnproblemer, humørsvingninger og seksuelle problemer, men til gengæld havde en klar positiv effekt både på hyppigheden og sværhedsgraden af hedeture.

Analysen inkluderede kun kvinder mellem 40 og 60 år, der var kommet naturligt i overgangsalderen. Den evaluerede effekten af forskellige former for akupunktur, herunder traditionel kinesisk medicin akupunktur (TCMA), akupressur, elektroakupunktur, laser akupunktur og øreakupunktur.

Simuleret akupunktur virker også

Interessant syntes effekten på hedeturenes hyppighed eller sværhedsgraden hverken, at være afhængig af antallet af behandlinger, antal sessioner eller behandlingsvarighed.

Resultaterne, der er offentliggjort i tidsskriftet Menopause, viste også, at simuleret akupunktur kunne fremkalde en virkning, der kan sammenlignes med ægte akupunktur på hyppigheden af hedeture - i helt op til tre måneder.

Selvom undersøgelsen ikke forsøger at forklare den nøjagtige mekanisme bag virkningen af akupunktur på hedeture har forskerne en teori om, at akupunktur forårsager en reduktion i koncentrationen af β-endorfin i hypothalamus, som følge af lave mængder østrogen. Mindre østrogen kan udløse frigivelse af stoffet CGRP (Calcitonin gene related peptide), som påvirker varmeregulering.

"Gennemgangen tyder på, at akupunktur kan være et effektivt alternativ til at reducere hedeture, især for kvinder, der ikke vil bruge medicin," siger administrerende direktør for North American Menopause Society, dr. Margery Gass.

En nylig amerikansk undersøgelse viste, at halvdelen af kvinder med hedeture og andre symptomer på overgangsalderen bruger komplementær og alternative behandlinger i stedet for medicin.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?