Få styr på dit kolesteroltal og husk bedre

 

Hvis du holder dit dårlige kolesteroltal nede og samtidig sørger for at have nok af det gode kolesterol i blodet, er det åbenbart ikke bare godt for hjertet.

Ny forskning peger nu på, at det også gavner hjernen.

En undersøgelse foretaget på University of California viser, at lavt niveau af det dårlige kolesterol (LDL) og højt niveau af det gode (HDL) er forbundet med mindre af det såkaldte amyloidplak i hjernen.

Eller med andre ord, kolesteroltallene er forbundet med opbygningen af det plak i hjernen, som indikerer Alzheimer’s sygdom.

Forskerne siger derfor, at det er ligeså vigtigt for hjernen, at man bevarer et sundt kolesterolniveau, som det er, at man har styr på blodtrykket.

”Vores undersøgelse viser, at både højere niveau af HDL og lavere niveau af LDL kolesterol i blodet er forbundet med mindre ophobning af amyliodplak i hjernen,” siger leder af undersøgelsen, Bruce Reed, der er direktør i UC Davis Alzheimer’s Disease Center.

Hjernescanninger

I undersøgelsen, som er publiceret i tidsskriftet JAMA Neurology, deltog 74 kvinder og mænd, der var ramt af slagtilfælde og som var rekrutteret fra californiske hjerteafdelinger, fra støttegrupper eller offentlige faciliteter for ældre. Alle deltagerne var over 70 år.

I gruppen havde tre personer en mild form for demens, 38 havde en anden mild form for svækkelse af hjernens funktioner og 33 havde ingen problemer med hjernen.

Forskerne scannede deltagernes hjerner for at måle mængden af amyloidplak, og undersøgelsen viste, at både højere niveau af det dårlige kolesterol og lavere af niveau af det gode kunne forbindes med større udvikling af det usunde plak. Det er dog stadig uklart præcist, hvordan kolesterolet påvirker ophobningen af plak, erkender forskerne.

Reed og hans forskerkollegaer siger, at hvis man oplever tegn på dårlig hukommelse eller demens er det vigtigt at man ser på kolesteroltallet – også selvom hjertet er sundt.

”Denne undersøgelse giver grund til at fortsætte kolesterolbehandling hos mennesker, som har udviklet dårlig hukommelse, uanset hvordan deres hjertesundhed er,” siger Reed, som også er professor i neurologi. Han tilføjer, at kolesterolbehandling også ser ud til at være en metode at begrænse ophobningen af amyloidplak hos midaldrende, hvor ophobningen netop er sat ind.

”Hvis det viser sig, at man ved tidligt i livet at justere kolesterolniveauerne kan begrænse udviklingen af amyloidophobningerne senere i livet, kan vi måske gøre en signifikant forskel med hensyn til at begrænse forekomsten af Alzheimer’s. Et mål som kunne få enorm betydning for videre forskning og udvikling af lægemidler,” siger han.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?