Ung eller gammel. Mænd er mere glemsomme end kvinder uanset alder.

Nu er det bevist: Mænd glemmer mest

 

Det kommer måske ikke bag på dig. Men nu har vi også forskernes ord for, at mænd er rigtig dårlige til at huske fødselsdag, bryllupsdage og endda noget så enkelt som at tage skraldespanden med ud, når de går hjemmefra.

Og problemet er desværre lige så stort for yngre mænd som for ældre.

Et forskerhold, ledet af professor Jostein Holmen fra Norges Teknisk-naturvitenskapelige Universitet, har i tidsskriftet BMC Psychology offentliggjort forskning, der forklarer baggrunden for en sandhed, de fleste kvinder kender til og irriteres over.

For at komme frem til deres forskningsresultat, analyserede forskerne 37.405 mænd og kvinder over 30 år, der i forvejen deltog i et langvarigt sundhedsstudie.

Deltagerne fik 9 spørgsmål om deres hukommelse, herunder spørgsmål, der skulle afdække, om deres hukommelse ændrede sig med alderen, om de havde problemer med at huske datoer og om, hvad der skete for både få dage og et år siden.

Det viste sig, at mænd var lige glemsomme om de var 30 eller 60 år, og resultatet afslørede, at omkring halvdelen af deltagerne havde hukommelsesproblemer. I 8 ud af 9 af spørgsmålene, havde mændene flest problemer.

I alle aldersgrupper havde mændene større problemer end kvinderne. Og det viste sig også, at yngre mænd glemmer ligeså meget som ældre.

”Det var overraskende at se, at mænd glemte mere end kvinder. Det har ikke været dokumenteret før. Og det overraskede også at se, at mænd var lige glemsomme om de var 30 eller 60 år. Resultaterne er entydige,” siger professor Holmen.

Uløst mysterium

Forskerne gætter på, at der findes flere årsager til, at der er forskel på, hvor meget mænd og kvinder kan huske. Det kan f.eks. hænge sammen med risikoen for overvægt og hjertekar sygdomme som højt blodtryk. Disse sygdomme, der er mere almindelige hos mænd, påvirker cellerne og hukommelsen.

Men forskerne understreger, at de endnu ikke kan pege på en enkelt afgørende årsag.

”Vi har spekuleret meget på, hvorfor mænd husker dårligere end kvinder. Men vi har endnu ikke fundet en forklaring. Det er stadig et uløst mysterium,” siger professor Holmen.

Forskerne siger, at det er deres plan at udføre flere undersøgelser, som kan afgøre, om dem, der har hukommelsesproblemer i en ung alder også har øget risiko for at udvikle demens.

”Flere studier har indikeret, at almindelige problemer med hukommelsen kan være forløberen til mere alvorlige problemer og begyndende demens, og det kan måske betyde, at man på et tidligere tidspunkt kan diagnosticere demens,” siger forskerne.

Resultaterne fra det nye studie bør derfor testes på andre befolkningsgrupper, og fremtidige studier vil måske også kunne afsløre, hvor vigtigt det er at registrere hukommelsesproblemer som mulige indikationer på et større problem senere i livet. 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?