Kvinder bør tage et sundhedstjek ved overgangsalderen

 

Kvinder bør tage deres helbred op til overvejelse i samarbejde med deres læge, når de kommer i overgangsalderen.

Det foreslår internationale eksperter fra International Menopause Society (IMS) i forbindelse med den internationale menopause dag i dag den 18 oktober.

Tager man fat i at gøre noget ved sin livsstil ved starten af overgangsalderen kan man undgå kroniske sygdomme senere i livet.

Omkring en tredjedel af en kvindes liv leves efter overgangsalderen. Kvinder i de udviklede lande kommer i overgangsalderen når de er mellem 50 og 52 år, mens kvinder i mindre udviklede lande kommer i overgangsalderen et par år før.

I årene efter overgangsalderen bliver kvinder mere sårbare over for kroniske sygdomme som hjertekar-sygdomme, knogleskørhed, demens og Alzheimers sygdom samt kræft; Især i de tidlige år efter overgangsalderen giver kvinder mulighed for at tage forebyggende skridt til at styre deres helbred på en positiv kurs.

Rapporten fra International Menopause Society understreger behovet for at overveje;

  • livsstilsforanstaltninger som en sundere kost og mere fysisk aktivitet 
  • forebyggelse af vægtøgning 
  • og at dyrke mentalt stimulerende aktiviteter

Overvej hormonbehandling

"Det vigtigste budskab, vi ønsker at fremlægge er, at kvinder ved overgangsalderen har en chance for at tage skridt, som kan sikre, at de får et sundt og aktivt liv. Der er nogle sygdomme, for eksempel knogleskørhed og hjertekar-sygdom, som er direkte forbundet med overgangsalderen, mens andre er mere aldersbetingede. Overgangsalderen giver kvinder mulighed for at gennemgå deres sundhed og livsstil og til at foretage ændringer, som vil gavne deres fremtidige velfærd," siger rapportens hovedforfatter dr. Roger Lobo.

"Dyrk lidt mere motion, spis lidt mindre og hvis du indtager alkohol, så gør det med måde."

Rapporten opfordrer kvinder til i samråd med deres læge, at få foretaget regelmæssige helbredsundersøgelser for kroniske tilstande, herunder kræft og hjertesygdomme. Den gennegår også hvilke lægemidler, der kan gavne kvinder, som er i overgangsalderen.

Hjertesygdom dræber flere kvinder end nogen anden sygdomstilstand. Starter man med at gå i hormonbehandling inden for 10 år i forbindelse med overgangsalderen, eller før man fylder 60 år, så har det vist sig at reducere forekomsten af hjertesygdomme og dødelighed generelt, mens det sandsynligvis ikke gælder, hvis man først starter senere i livet.

"Forskellige undersøgelser har bekræftet, at østrogen er en fordel, hvis man starter på det kort efter overgangsalderen. Nogle undersøgelser har vist, at nogle medikamenter, der almindeligvis anvendes til at forebygge hjertekar-sygdom, som statiner og aspirin ikke fungerer lige så godt for kvinder som for mænd. Så hormonbehandling kan være den bedste behandling for kvinder for hvem hjertekar-sygdomme er den største dræber," siger dr. Roger Lobo.

Forskerne er efterhånden enige om at fordelene ved hormonbehandling opvejer risiciene. For kvinder, der har haft en hysterektomi - omkring en tredjedel af kvinderne i de udviklede lande - er effekte af hormonbehandling overvejende positiv. For resten af kvinder i overgangsalderen under 60 år, og som ikke har haft en hysterektomi - er risicien generelt få i forhold til de helbredsmæssige fordele.

"Det vigtigste budskab er, at kvinder bør bruge overgangsalderen som en lejlighed til at få lavet et sundhedstjek, så de kan få en aktiv indflydelse på, hvordan de kommer til at leve resten af deres liv," siger IMS Præsident Rod Baber.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Seneste nyt om overgangsalderen