Smerter, inkontinens, tørhed og irritation rammer rigtig mange kvinder efter overgangsalderen.Smerter, inkontinens, tørhed og irritation rammer rigtig mange kvinder efter overgangsalderen.

Overgangsalderen medfører masser af underlivsproblemer

Føler du dig tør og irriteret i underlivet, så er du langt fra alene, heller ikke i forhold til medfølgende problemer som inkontinens og symptomer på overgangsalder.

 

Efter overgangsalderen lider omkring halvdelen af ​​kvinder af vulvovaginale symptomer, der har en stor indflydelse på deres livsstil, følelser og sexliv.

Det antyder en ny undersøgelse fra Dartmouth, Yale, og Connecticut sygesikring, hvor forskerne har bedt 358 ansatte i plejesektoren over 55 år om at besvar spørgeskemaer om deres velbefindende efter overgangsalderen.

Spørgeskemaer spurgte ind til vaginal- og vulvatørhed og irritation samt andre andre bækkenproblemer som vandladningstrang, urin- og fækalinkontinens, om de havde set en gynækolog, og hvad slags behandling, de havde fået.

Undersøgelsen viste at vulvovaginale problemer havde tendens til at følges med andre bækkenproblemer, som prolapse og urinvejs- eller tarmproblemer.

Mange kvinder får dog ikke hjælp, viser undersøgelsen, der er offentliggjort tidsskriftet Menopause.

Vulva og vaginale symptomer - kløe, brændende, sviende, smerte, irritation, tørhed, udledning eller lugt - var meget almindeligt. Lidt mere end halvdelen af ​​kvinderne (51 procent) svarede, at de havde et eller flere af disse problemer.

Symptomerne havde også en betydelig indvirkning på deres liv. Fyrre procent af kvinder med symptomer sagde, at de medfærte følelsesmæssige problemer, og 33 procent sagde, at de havde en indvirkning på deres livsstil. Mere end tre fjerdedele af de kvinder, der var seksuelt aktive med en partner (76 procent) sagde, at symptomerne medførte problemer i deres sexliv.

Men med de vulvovaginale symptomer fulgte også ofte hyppig vandladning (50 procent) eller lækage på grund af vandladningstrang (43 procent).

Ud over vandladningsproblemer havdet flere af kvinderne også havde nedsunkent underliv eller fækal inkontinens uden diarré. Kvinderne med vulva- og vaginalsymptomer havde også tendens til at have flere overgangsalder-symptomer bortset fra hedeture.

Men på trods af alle disse symptomer og medfølgende problemer havde næsten en tredjedel af kvinderne med symptomer (33 proent) ikke set en gynækolog i de sidste to år. Og et stort flertal - 83 procent - fik ikke behandling, som er lav dosis østrogen i skeden - enten med cremer, piller eller ringe.

"Denne undersøgelse viser, at postmenopausale kvinder bør gå regelmæssigt til gynækolog for at sikre opdagelsen af ​​vulvovaginale problemer, urinsymptomer, inkontinens eller bækkenlidelser," siger direktøren for den nordamerikanske menopauseforening dr. JoAnn V. Pinkerton.

"Kvinder bør fortælle deres læger om deres urologiske og genitale symptomer - lægerne er nødt til at spørge. "

"Diagnose af disse problemer kræver en underlivsundersøgelse og vurdering af vævet i vagina og vulva for at finde atrofi, prolaps, eller infektion," siger dr. Pinkerton.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Seneste nyt om overgangsalderen