I 12 uger deltog de 36 danske kvinder i højinternsiv cykeltræning. Foto: Michael Nyberg

Det er ikke for sent: Motion er effektiv efter overgangsalderen

Motion i de første år af overgangsalderen kan reducere problemer i forbindelse med det lavere østrogen-niveau.

 

Det viser en ny dansk undersøgelse fra Københavns Universitet, der har sammenlignet effekten af motion hos kvinder før og efter overgangsalderen.

Undersøgelsens resultater, der er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Physiology, viser at motion er lige så effektiv for muskler og blodkar, som for kvinder før overgangsalderen.

Efter overgangsalderen har kvinder mindre østrogen, et hormon med en stærk positiv effekt på muskler og blodkar. Tidligere forskning har vist, at den gavnlige effekt af fysisk aktivitet formindskes eller er fraværende hos postmenopausale kvinder.

Men den nye undersøgelse tyder på, at der er forskel på hvor effektiv motion er i forhold til hvor langt henne i overgangsalderen man er - og at man ikke bare kan slå alle kvinder i overgangsalderen samme som en gruppe.

I alt deltog 36 midaldrende kvinder før og efter overgangsalderen, der kun havde et par års aldersforskel. Efter en 12-ugers træningsperiode med højintensiv cykling, kontrollerede forskerne effekten af ​​træningen på kvindernes muskler og blodkar ved hjælp af en række fysiologiske tests. De undersøgte også molekylære ændringer ved at tage vævsprøver fra lårmusklerne.

"Undersøgelsen peger på en mulig signaleringsvej på celleniveau, der kan ligge til grund for højere følsomhed over for fysisk aktivitet hos kvinder senere i overgangsalderen. Fremtidige undersøgelser bør derfor yderligere se nærmere på denne signalering i dyre og menneskeforsøg," siger dr. Michael Nyberg, der er undersøgelsens førsteforfatter.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Seneste nyt om overgangsalderen