Mænds manglende lyst til at få børn med ældre kvinder er ifølge en ny teori årsagen til at vi går i overgangsalder.

Mænd er skyld i vores overgangsalder

 

Et hold forskere har fundet forklaringen på, hvorfor – og hvornår – du kommer i overgangsalder. Det handler simpelthen om manglende efterspørgsel.

Ifølge forskerholdet har det altid været sådan at mænd foretrækker unge kvinder.Og det betyder, at ældre kvinder ikke behøver at blive ved med at være fertile, mænd vil nemlig alligevel ikke have børn med dem.

Rama S.Singh, der er professor på universitetet McMasters afdeling for biologi, har sammen med forskerkolleger kunnet konkludere, at overgangsalder simpelthen er et spørgsmål om naturlig udvælgelse.

Singh, der forsker i evolution og menneskenes forandring, siger, at overgangsalder på en måde drejer sig om at ældes, men det er anderledes, fordi det er en alt-eller-intet proces, som sættes i gang på grund af at mændene foretrækker unge kvinder som partnere.

Bedstemor rollen

Tidligere har forskere troet, at overgangsalder var naturens måde at forhindre ældre kvinder i at få børn. Men Singh og kollegernes nye resultater, som er offentliggjort i tidsskriftet PLOS Computational Biology, peger på, at det er manglen på efterspørgsel, der er årsagen. Forstået sådan, at mænd simpelthen ikke ønsker at få børn med ældre kvinder, som så ikke har brug for evnen til at reproducere sig.

Singh siger, at ingen tidligere har kunnet forklare, hvorfor overgangsalder er så unikt for mennesker. Kun to andre dyrearter holder op med at få unger i så relativ tidlig en alder – og det er to hvaltyper.

Et studie fra de to engelske universiteter i Exeter og Cambridge har skabt en anden teori om, hvorfor kvinder går i overgangsalder: Det er den såkaldte ’bedstemor teori’, der antyder, at kvinder over en vis alder bliver ude af stand til at få børn, fordi de skal kunne hjælpe med at tage sig af børnebørnene. Ifølge studiet bliver kvinder stadig mere genetisk forbundne til deres omgivelser i takt med at de bliver ældre. Og af den grund, har kvinderne en stærk årsag til som ældre at gøre, hvad de er bedst til for omgivelsernes overlevelse, hvilket er at træde ind i bedstemor rollen.

Men Rama S.Singh mener ikke, at denne teori stemmer. Han understreger, at det ville betyde, at evolutionen ligefrem skulle skabe manglende evne til at få børn. Og det mener han er imod alt, hvad vi ved om evolution, der netop går ud på at skabe nye generationer.

Overgangsalder til mænd

Hans og kollegerne teori går derimod ud på, at ældre kvinders mulighed for at få børn simpelthen hænger sammen med, at mænd igennem tiderne altid har ønsket at få børn med yngre kvinder. Ifølge denne teori, har genetiske mutationer ført til, at kvinderne fik overgangsalderen på et bestemt tidspunkt, hvorefter de blev infertile.

”Vores teori siger, at naturlig udvælgelse ikke behøver ’gøre noget’. Hvis kvinder kunne få børn hele livet, og mænd ikke foretrak yngre kvinder, ville kvinderne kunne få børn hele livet ligesom mænd,” siger Singh.

Og på det grundlag konkluderer han, at overgangsalderen ikke er opstået for at styrke menneskehedens overlevelse. Det er simpelthen et resultat af, at der efter en vis alder ikke er nogen grund til at kvinder kan få børn – der er nemlig ingen mænd, som vil have børn med dem.

Singh mener tilmed, at hvis det havde været omvendt og kvinder altid udvalgte sig unge mænd at få børn med, så havde det været mænd, der var gået i overgangsalder og i en vis alder mistet evnen til at få børn. Og netop dette fik forskerne til at konkludere, at det derfor er muligt, at det netop en dag bliver sådan, at det er mænd, som går i overgangsalder.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Seneste nyt om overgangsalderen