Du bliver mindre depressiv efter overgangsalderen

 

Deprimerede kvinder oplever ofte, at deres symptomer på depression fader ud, når de når overgangsalderen for derefter helt at forsvinde nogle år efter.

I et nyt studie har forskerne kunnet konstatere, at andelen af kvinder, der havde symptomer på depression, faldt markant ti år før, de havde deres sidste menstruation indtil otte år efter.

"Noget tyder på, at desto tættere, man kommer på overgangsalderen, desto mere tidsbegrænset er risikoen for depression, som endog synes at aftage meget, når man har passeret overgangsalderen,” siger Ellen Freeman, der er professor ved University of Pennsylvania School of Medicine i Philadelphia til Reuters.

Tidligere undersøgelser har vist, at kvinder har en højere risiko for depression, når de nærmer sig overgangsalderen, men man har ikke tidligere kunnet dokumentere, hvad der skete, når kvinderne ikke længere havde menstruation.

Skiftende hormonniveauer

I studiet deltog 203 kvinder mellem 35 og 48 år, som ikke havde været igennem deres overgangsalder i 1996. De blev fulgt helt frem til 2010.

Kvinderne skulle undervejs udfylde et spørgeskema, der kunne afgøre, om de var deprimerede. Ved begyndelsen af undersøgelsen havde omkring 40 pct. en mild eller moderat depression. I årtiet før kvindernes sidste menstruation, faldt risikoen for depression hvert år i løbet af undersøgelsen.

Resultatet viste, at de kvinder, der tidligere havde haft symptomer på depression var 13 gange mere tilbøjelige til at rapportere depressionssymptomer i forhold til de kvinder, der ikke tidligere havde haft depression.

Forskerne har en teori om, at det kan være kvindernes skiftende hormonniveauer, der kan være skyld i symptomerne på depression, men de er stadig usikre. Dog kan de slå fast, at symptomerne på depression mindskes med alderen.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Seneste nyt om overgangsalderen