4 tips: Derfor slanker god søvn

 

Kost og træning er uundgåelige faktorer, hvis du vil tabe dig. Men det skjulte våben er søvnen. Forskere har på flere måder dokumenteret, at der er klar sammenhæng mellem gode, regelmæssige søvnmønstre og livmålet.

Og her spiller produktionen af hormonstofferne ghrelin og leptin ind. Kronisk søvnmangel øger produktionen af ghrelin og sænker udskillelsen af leptin. Disse stoffer fortæller hjernen, hvornår du er mæt. Og uorden i produktionen af disse stoffer får dig til at føle dig sulten også selvom du ikke har behov for mad. Du får derfor alt for mange kalorier indenbords.

Søvn hjælper dig simpelthen med at spise mindre. Et nyt studie viser, at kvinder som ikke fik nok søvn, spiste omkring 300 kalorier mere end dem, der sov tilstrækkeligt. Desuden har andre undersøgelser vist, at søvnmangel giver os mere lyst til sukker.

Danske forskere bekræfter også, at gode søvnvaner kan hjælpe et vægttab godt på vej.

I følge søvnprofessor Søren Berg, så er det vigtigst at finde dit eget system og indrette dig efter hvor meget du har brug for at sove.

Nogle har brug for seks timer, andre for ni timer under dynen. Men det er vigtigt, at du sover regelmæssigt. Der er ingen problem i at gå i seng kl. 02 og sove til kl. 10, hvis du gør det konsekvent, siger han til tv2.dk.

Ifølge Søren Berg er det sådan, at hvis du har et fuldstændig normalt søvnmønster, hvor du sover nok og føler dig veloplagt, så er der ikke noget, at hente vægtmæssigt.

”Men hvis du har en dårlig søvn, eksempelvis hvis du sover uroligt, for lidt, er stresset eller har en søvnsygdom, så vil du tabe dig, hvis du får styr på din søvn og får sovet nok," siger Søren Berg til tv2.dk.

Her er fire årsager til at søvn fungerer som den skjulte slankehjælp:

  1. Søvn begrænser mavefedtet. Uro og stress øger risikoen for at få for meget fedt omkring maven. Hvis du sover tilstrækkeligt og regelmæssigt begrænser det risikoen for at blive stresset.
  2. Du spiser mindre. Søvn påvirker det sultregulerende hormon leptin, der får kroppen til at indse, at den faktisk har fået mad nok. Hvis du ikke få nok søvn risikerer du at overspise.
  3. Det giver energi. Hvis du har fået en god nats søvn, er det mere sandsynligt, at du har energi til at motionere i løbet af dagen. Og da træning hjælper med at få en god søvn, kan du begynde en god cirkel ved at få nogle sunde sovevaner.
  4. Det begrænser måske fedmegener. Et nyt studie har påvist, at kvinder som sover mellem syv og ni timer hver nat, vejede mindre end dem, der fik for ldit søvn. Forskernetror, at dem, der sover mindre end syv timer hver nat er mere påvirkede af en eventuel genetisk disposition for at blive overvægtig eller direkte fed.

Og så er det værd at tage med, at en ny undersøgelse af næsten 7.000 indbyggere i Alameda County i USA, der foregik over en periode på ni år, viste, at dem, der hver nat sov seks timer eller mindre, havde omkring 70 procent større risiko for at dø, end dem i samme aldersgruppe, der sov syv eller otte timer om natten.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?