Kvinde på badevægt.Forskellen på kraftig overvægt og normalvægt betyder ikke bare at du lever længere, men også at du har et bedre helbred i næsten 20 år længere.

Hold en normal vægt og lev 8 år længere

 

Hvis man er overvægtig øges ens risiko for både hjertesygdom og diabetes, der kan forkorte ens liv med adskillige år. Nu viser en ny undersøgelse, at en normal vægt faktisk også kan give op til knap to årtier med et sundt liv.

 "Ikke alene er overvægt forbundet med en væsentlig reduktion i den forventede levealder, men med en endnu større reduktion i sunde leveår," siger dr. Steven Grover, der er professor i medicin ved McGill University i Montreal, og som har stået bag den nye undersøgelse.

Selv en beskeden reduktion i vægten på omkring 5 kg og så lidt som 30 minutters daglig, fysisk aktivitet så godt som hver dag kan mindske risikoen for at udvikle diabetes med så meget som 60 pct.

"De potentielle fordele ved at tabe i vægt er også med til at forebygge et hjerteanfald eller slagtilfælde er også betydelige," siger han.

Edward Gregg, der er chef for diabetesafdelingen på det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention siger, at fede mennesker, og især meget overvægtige mennesker, har en så stor stigning i risikoen for at få diabetes, at det betyder, at en gennemsnitlig overvægtig person vil tilbringe en meget stor del af sit liv med diabetes og andre kroniske tilstande.

Meget at hente

I undersøgelsen har Steven Grover og hans team brugt data fra USA fra 2003 til 2010 for at skabe en computermodel, så man kunne estimere risikoen for at udvikle diabetes og hjertesygdomme hos voksne med forskellig kropsvægt.

Forskerne undersøgte data fra overvægtige mellem 20 og 79 år og sammenlignede deres data med mennesker med normal vægt, og de fandt, at overvægtige kan miste mellem 0 og 3 år af den forventede levetid, afhængigt af deres alder og køn. Blandt fede mennesker var den forventede levealder reduceret med 1 til 6 år, og blandt de meget overvægtige med så meget som 8 år.

Den negative effekt af at være overvægtige eller direkte fed var størst blandt yngre og faldt med alderen.

For meget overvægtige mænd og kvinder i 20'erne blev deres liv uden diabetes eller hjertesygdom reduceret med omkring 19 år, viste undersøgelsen.

Undersøgelsen er offentliggjort i The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?