Sukkerafhængighed og anden afhængighed af mad kan skyldes at et overforbrug har sat sig fast som et behov i hjernen på samme måde som afhængighed af heroin eller andre stoffer.Sukkerafhængighed og anden afhængighed af mad kan skyldes at et overforbrug har sat sig fast som et behov i hjernen på samme måde som afhængighed af heroin eller andre stoffer.

Sukkertrang gror fast i hjernen

Er du afhængig af sukker eller junkfood kan det skyldes at dine anfald af madtrang er groet fast i hjerne på samme måde som heroin gør os afhængige.

 

Ifølge en ny undersøgelse, hvor forskere har sammenlignet hjernescanninger af normalvægtige og overvægtige deltagere, er der forskel på den måde hjernens belønningssystem bearbejder indtag af mad.

En international gruppe af forskere står bag undersøgelsen, som indikerer, at overdreven madtrang kan være "fastgroet' i hjernen hos overvægtige patienter på samme måde som afhængighed af alkohol hos drankere.

Flere undersøgelser er begyndt at antyde, at hjernemekanismerne bag fedme kan være de samme som i forbindelse med stofmisbrug, og at behandlingen derfor skal gribes an på samme måde som anden stofafhængighed.

Det var udgangspunktet for en gruppe forskere ved universitetet i Granada, Spanien, og Monash University i Australien, der har ledt efter forskelle på hjernens belønningssystemer normalvægtige og overvægtige personer.

Forskerne serverede en buffet for 39 fede og 42 normalvægtige individer, som derefter blev lagt i funktionelle MRI-scannere, hvor de fik vist fotografier af mad for at stimulere deres madtrang.

Som stofmisbrugere

Hjernescanningerne viste, at madtrang var forbundet med forskellige hjerne-forbindelser, afhængigt af om deltagerne var normalvægtige eller overvægtige.

Forskene fandt, at de overvægtige personers madtrang på scanningerne viste sig som en tydeligere forbindelse mellem den dorsale caudatus og somatosensoriske cortex, to hjerneområder, der hhv. er impliceret i belønnings-baserede vaner og kodningen af fødevarers ​​energiindhold.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 649
Slankekur | nov 01, 2013

Sådan undgår du yoyo-effekten

Det føles så dumt at have brugt halve til hele år på at gennemføre en slankekur og så…

Forskerne målte deltagernes BMI tre måneder senere og fandt, at 11 procent af vægtforøgelsen hos de fede personer kunne forudsiges ved at se på hvor stor forbindelse, der var mellem den dorsale caudatus og den somatosensoriske cortex i hjernen.

"Der er en igangværende uenighed om, hvorvidt fedme kan kaldes en madafhængighed, men i virkeligheden er der meget lidt forskning, der understøtter det. Men vores undersøgelse støtter tanken om, at reaktionen i belønningssystemet hos fede er forbundet med neurale forandringer som dem man ser hos stofmisbrugere," siger chefforsker Oren Contreras-Rodríguez.

"Undersøgelsen giver mulighed for at tjekke biomarkører i hjernen, som vi kan bruge til at hjælpe med at styre fedme, for eksempel gennem medicin og hjernestimulation."

Tags: hjernen, sukkerafhængig, madtrang

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?