Så lidt skal du tabe dig for at blive meget sundere

Bare et vægttab på 5 procent har så stor betydning for dit helbred, at det er en bedre målsætning end at tabe mere.

 

Hvis man fra starten går efter et større vægttab risikerer man at opfatte sig selv som en fiasko, da det efter de første kilos vægttab bliver meget sværere uden at helbredsgevinster bliver tilsvarende større.

Sådan lyder det fra forskere fra Washington University School of Medicine, der har testet hvor meget forskellige grader af vægttab påvirker helbredet.

I et lodtrækningskontrollerede forsøg med 40 overvægtige mænd og kvinder har forskerne testet hvor meget et vægttab på hhv. 5%, 10% og 15% betød for helbredet. Selv om et større vægttab yderligere forbedrede helbredet var et fem procents vægttab tilstrækkelig til at reducere adskillige risikofaktorer for diabetes 2 og koronar hjertesygdom.

"Disse resultater viser at du får et stort smæk for skillingen med et vægttab på fem procent," siger undersøgelse seniorforfatter Samuel Klein, der har fået undersøgelsen offentliggjort i Cell Metabolism.

"Baseret på disse resultater, bør vi overveje at ændre de gældende retningslinjer og understrege vigtigheden af et fem procents vægttab, istedet for et vægttab på over fem procent, der kan øge opfattelsen af ​​fiasko, hvis man ikke opnår vægttab, der er større."

Fedme er en stor risikofaktor for en række kroniske sygdomme, herunder diabetes, kardiovaskulær sygdom og kræft. De fleste retningslinjer for behandling anbefaler et moderat vægttab på mellem fem og ti procent for at opnå et bedre metabolisk helbred.

"Det er imidlertid meget lettere at opnå et vægttab på fem procent end det er at opnå en 10 procents vægttab, så det er vigtigt at forstå de sundhedsmæssige fordele af et vægttab på fem procent i forhold til et yderligere vægttab," siger Klein.

Insulinresistente

Alle undersøgelsens deltagere viste tegn på insulinresistent glukosemetabolisme, der er en væsentlig risikofaktor for diabetes 2. Når blodsukkerniveauet stiger efter et måltid frigiver betacellerne i bugspytkirtlen insulin i blodet, som stimulerer muskel-, fedt- og leverceller til at optage overskydende glukose. Men hos personer med insulinresistens hober glukose sig op i blodet i stedet for at blive absorberet af cellerne, hvilket øger risikoen for diabetes 2.

Blandt de 19 personer, der tabte fem procent af deres kropsvægt blev betacellefunktionen forbedret betydeligt, ligesom insulinfølsomheden i fedtvæv, leveren og skeletmuskulatur. De ni deltagere, som tabte sig yderligere havde endnu større forbedringer i beta-celle funktion og insulinfølsomhed i muskelvævet.

Tilsammen viste resultaterne, at et fem procent vægttab er tilstrækkelig til at risikoen for hjertekarproblemer og diabetes markant.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 649
Slankekur | apr 19, 2013

Hold dig fra fedtdiæter

Nye forskningsresultater viser, at diæten kan øge risikoen for diabetes og…

"Vores resultater viser, at selv et lille vægttab har store fordele for flere organer," understreger Klein.

"Vi håber, at disse resultater vil tilskynde fede mennesker til at overveje hvad de spiser og øge deres fysiske aktivitet, da dette vil udmønte sig i en lavere risiko for diabetes og hjertesygdomme."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?