Et lykkeligt ægteskab er gift for din vægt

Usundt lykkelige. Ægtepar, der er lykkelige i deres forhold, tager oftere på i vægt.
 

Elsker du din mand og har gjort det siden i blev gift, så er der en stor chance for at I begge er overvægtige.

Det er konklusionen på en ny undersøgelse om ægteskabelig tilfredshed og vægt, der er lavt af psykolog Andrea L. Meltzer, som er ledende forsker og en assisterende professor ved Southern Methodist University i Dallas.  

"I gennemsnit var ægtefæller, der var mere tilfredse med deres ægteskab mindre tilbøjelige til at overveje skilsmisse og tog mere og mere på," siger Meltzer.

"I modsætning hertil tog mindre tilfredse ægtepar mindre på i vægt på længere sigt."

Resultaterne, der er offentliggjort i tidsskriftet Health Psychology, udfordrer den almindelige forestilling om, at gode relationer altid er godt for vores helbred. Tværtimod tyder resultaterne på, at ægtefæller, der er tilfredse i ægteskabet er mindre motiverede til at tiltrække andre mænd eller kvinder og derfor ikke går op i om de vejer for meget.

Overvægt medfører en forøget risiko for bl.a. diabetes og hjertekar-problemer, så jo mere lykkeligt et ægteskab er, jo større er sandsynligheden for at døden jer skiller tidligere end mere ulykkelige par.

Undersøgelsen er baseret på data fra 169 nygifte par, hvis ægteskabelig tilfredshed og vægt blev sporet i løbet af fire år.

Skilsmisse medfører vægttab

Tidligere psykologisk forskning har fastslået, at ægteskabet er forbundet med vægtøgning og at skilsmisse er forbundet med vægttab.

"Men i hvilket omfang et lykkeligt ægteskab spiller en rolle for vægtøgningen har været mindre klar," siger Meltzer.

"Tidligere forskning har også vist, at et godt ægteskab medfører en større opmærksomhed på en sund adfærd, " siger hun.

"For eksempel har undersøgelser vist, at tilfredse par er mere tilbøjelige til at tage deres medicin til tiden og få foretaget årlige sundhedstjek, men om lykken har haft indflydelse på folks faktiske sundhed, har været uklart."

Meltzer satte sig derfor for at undersøge sammenhængen mellem ægteskabelig tilfredshed og ændringer i vægt på længere sigt.

I fire år rapporterede de nygifte to gange om året om deres ægteskabelige tilfredshed og overvejelser om skilsmisse. De rapporterede også deres højde og vægt, som blev anvendt til at beregne deres body mass indeks.  

Ægtefæller, der var mindre lykkelige i deres ægteskab var mere tilbøjelige til at overveje at forlade deres partner og i gennemsnit tog mindre på.  

"Resultaterne tyder på, at folk måske mere overvejer vægten af hensyn til deres udseende end deres sundhed," siger hun.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?