Facebook kan ødelægge dit selvbillede

 

Tilbringer du meget tid på Facebook? Måske skulle du lige tage en pause og tænke over, hvad det gør ved dit kropsbillede.

Især hvis du har det dårligt med din egen vægt, kan Facebook være skidt for dig.

En undersøgelse viser nemlig nu, at det sociale netværk kan gå ud over selvfølelsen og især oplevelsen af ens egen krop. I hvert fald blandt unge kvinder.

Resultaterne bør måske få os alle til at overveje, hvilket billede af os selv vi giver videre til andre. Måske kunne lidt større ærlighed på de sociale medier gavne alle.

Forskere har spurgt 881 unge kvindelige studerende. De spurgte dem om deres brug af Facebook indenfor den seneste måned, herunder hvor ofte de besøgte sitet, hvor lang tid de typisk brugte og hvad deres yndlingsaktivitet var.

Kvinderne blev f.eks. spurgt, hvornår de sidst så på andres fotos, hvor meget opmærksomhed de gav billederne og f.eks. om de lagde mærke til facebookvennernes tøj og kroppe.

De blev også udspurgt om deres spisevaner og deres oplevelse af egne kroppe, om deres nuværende vægt, deres idealvægt og om hvor de var i uddannelsen.

De vejede i gennemsnit 68 kg., men de ønskede at veje i gennemsnit 9 kg. mindre.

De fleste tilbragte dagligt op til 80 minutter på Facebook, og den mest populære aktivitet var at se på nyheder og fotos.

Manipulerede billeder

At bruge meget tid på Facebook var forbundet med signifikant større risiko for, at kvinderne havde det dårligt med deres egne kroppe. Det var også forbundet med større risiko for, at hun sammenlignede sig med andre, især hvis hun mente, hun skulle tabe sig, siger forskerne. Til gengæld var det sådan, at kvinder, som ønskede at tage på eller bevare deres vægt, ikke havde det dårligt med dem selv efter at have været på Facebook.

”Kvinder har det med at præsentere deres ideale billede af dem selv på Facebook, ikke nødvendigvis deres sande jeg,” siger forsker bag studiet Petya Eckler, University of Strathclyde i Glasgow, Scotland.

Hun siger, at mange photoshopper deres billeder før de lægger dem ud eller de manipulerer på anden måde, så de ser tyndere ud end de er i virkeligheden.

Kvinder, som sammenligner sig selv med disse idealiserede fotos føler sig mindre værd, og Eckler frygter, at det kan medføre, at nogle sårbare kvinder får en spiseforstyrrelse.

”At føle noget negativt om sig selv og en øget sammenligning af ens egen krop med andre kroppe er det første skridt mod spiseforstyrrelser. Ikke for alle, men nogle,” siger hun.

Denne undersøgelse fandt ikke nogen forbindelse mellem regulær spiseforstyrrelse og Facebook, men det har tidligere været dokumenteret.

Forskningen har været blev offentliggjort i Seattle på International Communication Associations årlige konference. 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?