Man behøver ikke bo lige ved siden ad en motorvej, men er der meget trafik i området, ser det ud til at øge risikoen for hjertekar-relaterede problemer og fedme.

Luftforurening feder

 

Ældre mennesker, der udsættes for høje niveauer af trafiksod, kan have et øget niveau af leptin, der er et hormon forbundet med fedme, diabetes og hjertesygdomme.

En ny undersøgelse viser en vis sammenhæng, og forskerne siger, at deres resultater vil kunne hjælpe med at forklare sammenhængen mellem trafik-relateret luftforurening og risiko for hjertesygdomme.

"Hvis det bekræftes, kan vores resultater underbygge troen på, at luftforurening kan være forbundet med negative kardiometaboliske effekter i form af slagtilfælde og diabetes,” siger Gregory Wellenius fra Brown University.

I undersøgelsen indgik 765 ældre, der fik målt deres niveauer af leptin i blodet. Forskerne undersøgte sammenhængen mellem dette hormon og deltagernes eksponering for sod.

Undersøgelsen viste en stærk sammenhæng mellem udsættelse for sort kulstof og leptin niveau. De, der var mest udsatte for sort kulstof havde lavere indkomster, højere blodtryk og mere sukkersyge.

Selv efter at have taget højde for disse forskelle, så var leptin- niveauerne 27 pct. højere hos de ældre, der var mest udsatte for sod, skriver Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Der var ingen sammenhæng mellem leptin niveauerne og afstanden fra deltagernes hjem til en stærkt trafikeret vej. Derfor konkluderede forskerne, at deltagere udsættelse for sod var resultatet af mange trafikårer i deres nabolag.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?