Middel på vej mod afhængighed af smertemedicin

Forskere håber snart at have et lægemiddel på vej, der kan stoppe for afhængighed af opioider.
 

I et stort gennembrud, har et internationalt team af forskere bevist, at afhængighed af morfin og heroin kan blokeres, mens medicinen samtidig øger smertelindringen.

Forskere fra University of Adelaide og University of Colorado har fundet en mekanisme i kroppens immunsystem, der forstærker afhængighed af opioider.

Og samtidig har de i laboratorieundersøgelser vist, at lægemidlet (+)-naloxon selektivt blokerer denne immun-afhængighed.

(+)-naloxon er et spejlbillede af det velkendte smertemiddel naloxon.

Naloxon ophæver normalt nogle af ulemperne ved opioider først og fremmest problemer med vejrtræningen. Fordi hjernens receptorer tiltrækkes mere af naloxon end af opioider, fortrænger det opioiderne og stopper virkningerne. For eksempel fra en overdosis.

Men (+)-naloxon kan dertil også stoppe den afhængighed, som opioid-medicin medfører.

Resultaterne som forhåbentlig om kort tid kan føre til ny medicin, der hjælper patienter med svære smerter, samt heroinbrugere med at bryde deres afhængighed - fremgår af en artikel i september-udgaven af Journal of Neuroscience.

"Vores undersøgelser har dokumenteret, at vi kan blokere afhængighed via immunsystemet i hjernen," siger undersøgelsens chefforsker, Dr. Mark Hutchinson, fra University of Adelaides School of Medical Sciences.

Stopper dopamin-produktion

"Både centralnervesystemet og immunsystemet spiller vigtige roller i at skabe afhængighed, men vore undersøgelser har vist, at vi kun behøver at blokere immunresponsen i hjernen for at forhindre behovet for opioider."

Forskerne har fokuseret deres forskningsindsats på en immunsystem-receptor kendt som Toll-like receptor 4 (TLR4).

"Opioider som morfin og heroin binder til TLR4 på en måde, der svarer til den normale immunreaktion mod bakterier. Problemet er, at TLR4 derefter fungerer som en afhængighedsforstærker," siger dr. Hutchinson.

 

Læs også...

"Stoffet (+)-naloxon lukker automatisk ned for afhængigheden. Det stopper for behovet for at tage opioider, det stopper adfærd forbundet med afhængighed, og neurokemien i hjernen ændres.

Dopamin, som er kemiske vigtigt for at give fornemmelsen af »belønning« fra opioiderne, produceres ikke længere."

"Dette arbejde ændrer fundamentalt, hvad vi forstår om opioider, hjernens belønningssystem og afhængighed. Vi har i nogle år mistænkt at TLR4 kunne være nøglen til at blokere opioidafhængighed, men nu har vi beviset."

"Det stof, som vi har brugt til at blokere afhængighed, (+)-naloxon, er et non-opioid spejlbillede stof, der blev skabt af Dr. Kenner Rice i 1970'erne. Vi mener, dette vil vise sig særdeles nyttig i en kombination med morfin, så patienter, som kræver lindring for svære smerter, ikke bliver afhængige, men stadig får smertelindring. Dette har potentiale til at føre til store fremskridt inden for patient og palliativ pleje," siger Professor Watkins.

Forskerne mener, at kliniske forsøg kan være mulige inden for de næste 18 måneder.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?