Rosenolie kan lette menstruationssmerter, viser en ny undersøgelse, der sætter fokus på behandlingen af kvinders smerter.Rosenolie kan lette menstruationssmerter, viser en ny undersøgelse, der sætter fokus på behandlingen af kvinders smerter.

Kvinder lider unødigt af smerter

 

Kvinder med smerter behandles ofte med midler, der enten er ineffektive eller ligefrem skadelige og lider derfor unødvendigt.

Det viser en gennemgang af tilgængelig forskning, som den amerikanske anæstesiologi-forening (ASA) har lavet.

Undersøgelsen påpeger samtidig en række alternative muligheder for smertelindring, som bliver overset til fordel for den traditionelle medicinske behandling.

En anden ny undersøgelse fra det amerikanske National Institute of Health afslører tilmed nærmest samtidig, at den store brug af opioider, som i Danmark er førstevalget i behandling af kroniske smerter, ikke er baseret på en ordentlig dokumentation.

Derfor lider kvinder ofte unødvendigt fra alt lige fra rygsmerter til smerter efter kræftoperationer, siger forskerne.

ASA gennemførte undersøgelsen for at øge kendskabet til de mange muligheder for kvinder til at kontrollere både akutte og kroniske smerter, og for at give smertespecialister en opdatering af muligheder for at vælge den rigtige behandling.

Blandt undersøgelsens resultater er, at midler som musik, yoga og rosenolie er effektive til flere typer af smerte, at opioider ofte bruges uhensigtsmæssigt, og at den type af anæstesi, der anvendes under brystkræftkirurgi kan påvirke, hvor hurtigt og bekvemt en kvinde kommer sig.

Narkoselæger er læger, der fokuserer på anæstesi og medicin under intensivbehandling og er blandt de medicinske specialister, som er eksperter i smertemedicin, der ser patienter i private praksis og på smerteklinikker.

Dr. Donna-Ann Thomas, der er medlem af ASA Udvalg om smertemedicine ser ofte kvinder, der har lidt i stilhed i årevis, med f.eks. en form for rygsmerter, der kan udvikle sig efter fødslen og kroniske smerter efter brystkræftoperationer.

"Jeg kan ikke fortælle dig hvor mange kvinder, jeg ser, der har fået at vide, at de bare er nødt til at leve med smerten," siger dr. Thomas om kvinder, der kommer til hende med iskias, en type rygsmerter, der udstråler ned i benet.

"Det er simpelthen hjerteskærende, fordi mange af disse kvinder har lidt i længere tid. Kvinder, især ældre kvinder, er mindre tilbøjelige til at råbe op og søge behandling for deres smerter."

Oversete fantomsmerter

En anden almindelig form for smerte, der ofte forbliver ubehandlet er fantomsmerter efter brystkræftoperationer.

"Det er almindeligt kendt at man har fantomsmerter efter en amputation af lemmer, men det er ofte overset, når en kvinde har samme smerter efter en mastektomi eller lumpektomi og hun lider unødigt," siger dr. Thomas.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 649
Smerter | jul 03, 2014

Kroniske smerter? Shiatsu kan sikre en bedre søvn

Hånd shiatsu kan måske hjælpe nogle af de millioner af mennesker, der…

Patienter med smerter vurderes og behandles med en række behandlinger, undertiden i kombination, der kan omfatte medicin, injektioner, biofeedback og akupunktur. Målet er at få patientens smerter under tilstrækkelig kontrol til at hun så kan deltage i forvaltningen af sin egen smerte med fysioterapi, motion og andre livsstilsændringer.

Blandt resultaterne i ASAs gennemgang af undersøgelser med kvinder og smerte er:

  • Musik letter veer. En undersøgelse af 156 kvinder - hvoraf halvdelen lyttede til musik under fødslen og halvdelen ikke gjorde - fandt, at musikgruppen rapporterede mindre smerte og angst under fødslen og havde brug for mindre smertelindring efter fødslen.
  • Nerveblokade og regional anæstesi er bedre under brystkræftoperationer. Kvinder, der fik en nerveblokade kombineret med regional anæstesi under brystkræftoperationer klarede sig bedre end kvinder, der var blevet opereret under fuld bedøvelse. De havde mindre smerte efter operationen, mindre kvalme og opkastning tog mindre morfin og forlod hospitalet før.
  • Kvinder rapporterer flere smerter efter operationer end mænd. Kvinder melder konsekvent om lidt flere intense smerter efter operationer end mænd gør i forhold til 30 forskellige typer kirurgi, der spænder fra en blindtarmsoperation til indsættelse af kunstige knæled.
  • Rosenolie letter menstruationssmerter. I en undersøgelse af 75 kvinder masserede 25 rosenolie på deres underliv for at lette deres menstruationssmerter, der er den mest almindelige gynækologiske lidelse. 25 andre brugt uparfumeret mandelolie og 25 gjorde intet for at lette deres smerte. Gruppen, der brugte rosenolie, havde signifikant færre smerter.
  • Yoga hjælper med at lindre rygsmerter. Efter 12 ugers yoga, meldte kvinder med rygsmerter om færre smerter. Kvinderne, der ikke dyrkede yoga, havde til gengæld forværrede rygsmerter efter 12 uger.
  • Opioider ordineres under graviditet. 1 ud af 7 kvinder blev ordineret opioider for smerter under graviditeten, hvilket kan være skadelige for det ufødte barn.
  • Kvinder og mænd reagerer forskelligt på fibromyalgi smerter. I en undersøgelse af 747 kvinder og 48 mænd med fibromyalgi, var der ingen kønsforskelle i hvor store smerte mænd og kvinder rapporterede. Dog var mænd mere tilbøjelige end kvinder til at klare smerterne ved at undgå aktivitet.
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?