Højintesiv fokuseret ultralyd bruges allerede i dag i behandlingen af bl.a. prostatakræft og nu har forskerne brugt det til at reducere smerterne hos knoglekræftpatienter.Højintesiv fokuseret ultralyd bruges allerede i dag i behandlingen af bl.a. prostatakræft i private klinikker i bl.a. Tyskland og nu har forskerne brugt det til at reducere smerterne hos knoglekræftpatienter. Foto fra hifu-planet.dk

Ultralyd kan brænde kræftsmerter væk

De ulidelige smerter fra knoglekræft kan måske helbredes af fokuseret ultralyd, der ikke påvirker andet end kræften.

 

Forskere ved Institut for Cancer Research (ICR) og The Royal Marsden NHS Foundation Trust, både i Storbritannien eksperimenterer med den nye behandling af cancersmerter, der praktisk talt brænder kilden til smerte væk.

Når kræft har spredt sig til knoglerne kan patienter opleve intense knoglesmerter, som stærkt reducerer deres livskvalitet.

Forskerne håber, at den nye høj intensitet fokuseret ultralyd (HIFU) kan blive et effektivt alternativ til behandling af smerte, når strålebehandling ikke længere er en mulighed.

HIFU virker ved at koncentrere ultralyd energi mod et mål for at ødelægge væv med varme. Varmen ødelægger nervevæv i knoglen, der omgiver tumoren, men lader det tilstødende væv uskadt.

"Fokuseret ultralyd er en spændende mulighed for at behandle kræft fordi det kan målrettes tumorer meget præcist," siger en af forskerne Gail ter Haar, professor i terapeutisk ultralyd på ICR.

"Det sted, hvor ultralydsstrålen er fokuseret på, bliver meget varmt, men det omgivende væv forbliver uskadt. Det er ligesom at bruge et forstørrelsesglas i solen for at sætte ild til et stykke pap," siger hun.

Behandlingen kombineres med magnetisk resonans (MRI), som giver mulighed for at følge behandlingen i realtid.

Ultralyd vigtigste brug i medicin har hidtil været som en måde til at afbilde kroppen. Men forskere mener, at anvendelse af HIFU ultralyd ved en meget højere strøm giver en hidtil uudforsket mulighed for behandling af kræft.

HIFU bruges i øjeblikket i kliniske forsøg og de fem første patienter er blevet fuldt behandlet med "opmuntrende reduktioner" af smerterne forårsaget af knogletumorer.

"At være deltager i dette forsøg har betydet meget for mig. Det har hjulpet mig med at få kontrol med smerterne og har givet mig min livskvalitet tilbage. Forsøg som disse er ekstremt vigtigt, og jeg er så glad for at mine læger på The Royal Marsden har givet mig mulighed for af at være en del af denne banebrydende undersøgelse," siger Moira Rogers, der er den første patient, som er blevet behandlet i det kliniske forsøg.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 649
Tro det eller ej, men tror du på akupunktur, så er der større chance for at det virker på dine rygsmerter.
Smerter | mar 09, 2015

Derfor virker akupunktur bedre på nogle

Det gamle mundheld om, at troen flytter bjerge, ser i hvert fald ud…

Hvis de kliniske forsøgsresultater fortsat er positive vil forskerne forsøge at undersøge om HIFU kan bruges til at brænde lokale tumorer væk på tidligere stadier af sygdommen, så man kan forlænge patienternes liv.

"Vi lærer stadig hvordan vi bedst kan bruge fokuseret ultralyd, men vi mener, det har reelt potentiale for at forbedre livskvaliteten for patienter med fremskreden kræft," siger Nandita DeSouza, professor i Translationel Imaging på ICR.

"Kræft, der har spredt sig til knoglerne kan forårsage intens smerte, og strålebehandling er ikke altid en mulighed," tilføjer hun.

"Det er stadig tidlige i vores forsøg, men vi håber, at ultralydsbehandlinger vil vise sig effektiv til at reducere smerter forårsaget af knoglemetastaser, og giver patienterne mulighed for at leve de sidste faser af deres liv meget mere behageligt."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?