Virker din læge mistroisk eller som om han bare taler dig efter munden, så kan det faktisk forværre sygdommen.Virker din læge mistroisk eller som om han bare taler dig efter munden, så kan det faktisk forværre sygdommen.

Mistroiske læger forværrer sygdomme

 

Har du oplevet, at din læge ikke tror på dine smerter eller mistror årsagen til dit problem, så risikerer du faktisk at få det værre.

Især smertepatienter, der støder på læger, som de føer ikke forstår eller tror på deres smerte, har tendens til at få det værre - fordi de bliver vrede og angst - fysiologiske forhold, der kan forværre sygdom.

"Vores resultater viser, at når patienterne føler, at deres læge ikke tror på eller forstår dem, så kan det skade dem både følelsesmæssigt og fysiologisk. Det kan føre til forværring af sygdom, også kendt som "nocebo reaktion"," forklarer Maddy Greville-Harris, fra University of Southampton, der er hovedforfatteren bag en ny undersøgelse om smertepatienters kommunikation med læger.

Nocebo får i modsætning til placebo, patienten til at reagere negativt på en uvirksom behandlig skader dem. Placebo får patienter til at reagere positivt på en uvirksom behandling.

"Patienterne har visse overbevisninger og forventninger til deres læge eller sygeplejerske, som både er baseret på den kultur, de lever i, og deres tidligere erfaringer. Deres forventninger vil utvivlsomt påvirke resultatet, men ved at forbedre kommunikationen i konsultationer kan det gøre en stor forskel for patienterne," forklarer Greville-Harris, der har fået undersøgelsen offentliggjort i American Journal of Medicine.

Forskerne registrerede og analyserede konsultationer på en smertebehandlingsklinik med fem kvinder med kronisk udbredt smerte. Under de efterfølgende interviews fortalte patienterne, at de følte sig afvist og mistroet af sundhedspersonale, og at nogle hverken interesserede sig for eller satte sig ind i deres tilstand. Lægerne beskrev hvordan de havde konflikter og fik kritik fra patienter, samt at nogle patienter ikke ville ændre adfærd eller ikke ville tro på deres diagnose.

Håbløshed

Patienterne beskrev følelser af håbløshed og vrede efter konsultationer uden resultat, med et øget behov for at retfærdiggøre deres tilstand eller ønsker om at undgå bestemte læger eller helt at droppe behandling.

Forskernes tidligere undersøgelser har vist, at mennesker, der føler at de ikke bliver troet, kan blive mere vrede og stressede - og at dette var meget mere kraftfuld end den velkendte placebo-effekt.

I de tidligere forsøg tog 90 deltagere del i matematiske tests, og blev tilfældigt udsat for positiv eller negativ feedback med sætninger som "masser af mennesker finder disse tests svære" (positiv) eller "jeg forstår ikke, hvorfor du har så svært ved det - det er bare tal" (negativ).

"Denne undersøgelse viser noget om menneskeligheden i sundhedssektoren. Vi har opdaget, at patienter oplever en mangel på empati og forståelse, selv når lægen forsøger at være en trøst," siger professor Paul Dieppe, der er cheffosker på University of Exeter Medical School, som deltog i undersøgelsen.

"Kommentarer som "der er ingen fysiologisk grund til, at du oplever smerte' forsøger at berolige, men kan opfattes som nedladende eller mistro. Vi har brug for mere forskning på dette område så det kan indgå i uddannelsen af læger for at blive mere effektive i kommunikationen med hver patient, de ser."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?