8 overraskende grunde til hovedpine

Årsagerne til hovedpine er mange og ofte overraskende, men med tiden finder de fleste mennesker ud af hvad årsagen er.

 

Men selv om det kan være svært at gennemskue årsagen, er der mange overraskende grunde til hovedpine, som du selv kan forebygge.

1. Solstorme

De to smertefulde sygdomme leddegigt og klyngehovedpine påvirkes formentlig af solstorme, der rammer jorden.

Det er der stærke indicier på efter at forskere har sammenlignet udviklingen af de to lidelser med de sidste 50 års solaktivitet. Resultaterne viser at lidelserne har samme udbrudsfrekvens med ca. 10. års mellemrum  svarende til solaktiviteten.

Forskerne fra National Institute of Environmental Health Sciences mener, at geomagnetismen påvirkes af solstormene og at det kan forklare flere tilfælde af klyngehovedpine på den amerikanske østkyst, hvor der er en større geomagnetisk aktivitet.

2. Skarp sol

Når solen blænder dig på en dejlig sommerdag eller fra genskinnet fra sneen kan det udløse hovedpine. Genskinnet forstyrrer din hjernes thalamus, der er et område af din hjerne, som sender smertesignaler til din krop, og forårsager en øjeblikkelig smerte.

Det viste bl.a. en undersøgelse fra Harvard Medical School i Boston, der testede lys på to grupper blinde, hvor den ene var helt blind og den anden dog kunne se lys.  Patienterne i den sidste gruppe beskrev intensiveret smerte, når de blev udsat for lys, især på de blå bølgelængder.

3. Overvægt

Overvægtige mennesker har større risiko for episodisk migræne, der rammer højest 14 dage om måneden, mens kronisk migræne var mindst 15 dage.

En undersøgelsen i 2013 fra Johns Hopkins University School of Medicine af mere end 3.800 voksne viste, at et  body mass index (BMI) over 30 medførte en  81 procent højere risiko for episodisk migræne - især blandt kvinder under 50 år.

4. Hovedpinepiller

Ja, hovedpinepiller kan faktisk medføre hovedpine og det kaldes Medicinoverforbrugshovedpine (MOH), som er en tilstand, der som navnet siger skyldes et overforbrug af hovedpinepiller.

Når man ofte rammes af hovedpine, så spiser man ofte piller og det kan formentlig ændre smertesystemets reaktion. Det er ikke mængden af hovedpinepiller, der øger risikoen for MOH, men om du spiser dem hver dag. 

  • 1
  • 2
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?