Søvngængere mærker tilsyneladende først smerten når de vågner - selv efter store fald.Søvngængere mærker tilsyneladende først smerten når de vågner - selv efter store fald.

Søvngængere føler ikke smerter

Støder man tæerne ind i et bordben kan det være ufatteligt smerteligt, men tilsyneladende ikke hvis man gør det mens man går i søvne.

 

En ny undersøgelse af søvngængere har opdaget et spændende paradoks hos søvngængere. For selvom disse mennesker har en øget risiko for hovedpine og migræne i vågen tilstand, så kan de ikke føle smerte, mens de går i søvne.

Smerten føler de først når de vågner.

Det antyder en fransk undersøgelse fra Hospital Gui-de-Chauliac i Montpellier, hvor forskere har spurgt personer med søvnproblemer om deres smerter.

Resultaterne viser, at søvngængere var næsten fire gange mere tilbøjelige til at have hovedpine og 10 gange mere tilbøjelige til at have migræne efter at have taget højde for søvnløshed og depression. Blandt søvngængere, der mindst én gang havde fået en skade, mens de sov, havde 79 procent ingen smerter, der vækkede dem.

"Vores mest overraskende resultat var manglen på smerteopfattelse under søvngængeriet," siger chefforsker Dr. Regis Lopez, der er psykiater og specialist i sovemedicin.

"For første gang kan vi påvise, at analgesi (manglende smerteopfattelse) er et fænomen forbundet med søvne."

Ingen smerter efter fald fra taget

Undersøgelsen er baseret på 100 raske kontrolpersoner og 100 patienter med diagnosen søvngængeri, hvoraf 55 var mænd og 45 kvinder. Deltagerne udfyldte spørgeskemaer om hvor ofte de og hvor alvorligt de havde haft hovedpine eller migræne gennem livet. Desuden blev de udspurgt at en kliniker.

47 søvngængere angav at have oplevet mindst en skadelig episode under søvnen. Kun 10 fortalte, at de var vågnet straks på grund af smerter; de andre 37 opfattede ingen smerter under episoden, men følte smerter senere på natten eller om morgenen.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 649
Søvn | okt 01, 2015

Den dybe søvn afgørende for dit immunsystem

I mere end et århundrede har forskerne vist, at søvn er vigtig for at fastholde minder og…

For eksempel fik en patient alvorlige frakturer efter at være hoppet ud af et tredje etages vindue, men følte ikke smerter før han vågnede op senere på natten. En anden patient brækkede benet, da han gik i søvne og kravlede op på taget af sit hus. Da han faldt ned vågnede han først med smerter næste morgen.

"Vores resultater kan bidrage til at forstå mekanismerne bag søvngængeri. Vores hypotese er, at en mindre ophidselsestilstand kan ændre vores søvn adfærd, bevidsthed og også smerteofattelse," siger Lopez, der har fået undersøgelsens resultater offentliggjort i tidsskriftet Sleep.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?