Tørre øjne tegn på kroniske smerter

Tørre øjne rammer tusinder af danskere årligt og kan være et tegn på en forøget risiko for at blive ramt af kroniske smerter.

 

Det mener forskerne bag en ny undersøgelse, der viser at mekanismer forbundet med tørre øjne også er forbundet med kroniske smerter andre steder i kroppen.

Det er forskere ved Bascom Palmer Eye Institute, som er en del af UHealth (University of Miami Health System), der har fundet en sammenhæng mellem tørre øjne og kroniske smertesyndromer - en konstatering, der tyder på, at der er behov for et nyt paradigme for diagnose og behandling af både tørre øjne og kroniske smerter.

"Vores undersøgelse viser, at nogle patienter med tørre øjne har hornhinde somatosensorisk dysfunktionm, der i virkeligeheden burde diagnosticeres som neuropatisk okulær smerte," siger dr. Anat Galor, der er hornhinde og uveitis specialist og lektor i klinisk oftalmologi på Bascom Palmer Eye Institut samt ledende forfatter af undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Pain.

"En tværfaglig tilgang, der anvendes til behandling af kroniske smerter kan også drage fordel af disse patienter med tørre øjne."

Undersøgelsen er baseret på en evaluering af 154 patienter med tørre øjne fra Veterans Affairs Hospital Miami.

Hyperfølsomme

"Patientere med tørre øjne rapporterede højere niveauer af okulære (øjenrelaterede, red.) og ikke-okulære smerter forbundet med flere kroniske smerter syndromer, og havde lavere score på depressions- og livskvalitet indekser svarende til en central sensibiliseringstilstand (som fibromyalgi, red.)," siger dr. Roy C. Levitt, der er neuroanestesiolog, smertespecialist og genetiker.

"Vi formoder også, at neuropatisk okulær smerte kan dele kausale genetiske faktorer med andre overlappende kroniske smertetilstande."

Det amerikanske Eye Institute anslår, at tørre øjne påvirker omkring 3 millioner amerikanere hvert år. Når øjnene ikke producerer en tilstrækkelig forsyning af tårer eller tårerne fordamper for hurtigt fra overfladen af ​​hornhinden, får man en "kløende" eller smertefuld fornemmelse. Hvis det ikke behandles kan tørre øjne føre til betændelse, sår eller ar på hornhinden.

"Patienternes øjne kan blive hyper-følsomme over for stimuli som vind eller lys, eller medføre spontan smerte, som en følelse af ild, der typisk er forbundet med nerveskade," siger Levitt.

"Traditionelt har øjenlæger behandlet tørre øjne med kunstige tårer eller medicin som påvirker overfladen af ​​hornhinden," siger Galor.

"Men selv om disse behandlinger forbedrer nogle symptomer på tørre øjne fortsætter mange patienter med at have grundlæggende okulære og ikke-okulære smerter."

"Vores højeste prioritet er at få læger til at forstå, at tørre øjne repræsenterer en overlappende kronisk smertetilstand. Derfor bør man overveje en tværfaglig tilgang i diagnosticering og smertebehandling af patienter med tørre øjne."

Tags: kroniske smerter, tørre øjne

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?