Kroniske smerter påvirker dit immunsystem

IndledningKroniske smerter er ikke bare en daglig lidelse for ofrene, men ændrer også deres immunsystem.

 

Det viser en ny undersøgelse fra McGill University, Canada, hvor forskere har undersøgt om de kroniske smerter ændrer DNA og hvide blodlegemer.

"Vi fandt, at kroniske smerter ændrer den måde DNA er markeret ikke kun i hjernen, men også i T-celler, en type hvide blodlegemer, der er afgørende for immunitet," siger Moshe Szyf, professor i det medicinske fakultet ved McGill, som har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.

"Vores resultater fremhæve de ødelæggende virkninger af kroniske smerter på andre vigtige dele af kroppen, såsom immunsystemet."

Kroniske smerter - smerter, der varer seks måneder eller mere - er en af ​​de mest almindelige årsager til invaliditet på verdensplan. Trods enorme bestræbelser på at finde nye behandlinger lever de fleste med at medicin kun kan reducere smerterne - ikke fjerne dem.

Forskerne fra McGill undersøgte DNA fra hjerner og hvide blodlegemer hos rotter, ved hjælp af en metode, der kortlagde DNA-mærker fra et kemisk stof kaldet en methylgruppe.

"Methyl mærker er vigtige for regulering af, hvordan disse gener fungerer," forklarer medforfatter Laura Stone, der er professor i Tandpleje og forsker ved Alan Edwards Center for Forskning i Smerter.

Denne form for kemisk mærkning kan ændre gener så de bliver mere eller mindre aktive og faktisk omprogrammerer hvordan de arbejder.

"Vi blev overraskede over det store antal gener, der var præget af de kroniske smerter - mellem hundreder og tusinder af forskellige gener blev ændret," siger Szyf.

"Vi overvejer nu konsekvenserne af, at kroniske smerter påvirker andre systemer i kroppen, som vi normalt ikke forbinder med smerte."

Resultaterne kan åbne nye muligheder for diagnosticering og behandling af kroniske smerter hos mennesker, antyder forskerne, da nogle af de påvirkede gener også kan være mål for smertestillende medicin.

Tags: kroniske smerter

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?