Natlig tissetrang ødelægger livskvaliteten

Skal du på tissetur flere gange hver nat, så lider du måske af nykturi.
 

Hver anden kvinde får ødelagt nattesøvnen, fordi hun skal op på toilettet. Og det går ud over ens velbefindende om dagen

Halvdelen af alle danskere kender fornemmelsen af at vågne om natten og føle trang til at tisse. Nogle forsøger at ignorere følelsen, men i sidste ende er der som regel ingen vej udenom.

Det er irriterende, men til at leve med, hvis det er en enkelt gang pr. nat, men når det begynder at blive adskillige gange, kan det gå ud over nattesøvnen og dermed ens livskvalitet om dagen. Og det gør det for rigtig mange, viser en større undersøgelse, hvor man har spurgt 1.270 danskere mellem 18 og 65 år om deres natlige udflugter.

Den natlige tissetrang forekommer i alle aldre, men optræder især hos ældre af begge køn. Hos de fleste kan det stå på i nogle år, før de forbinder det med en sygdomslidelse, som de faktisk kan gøre noget ved.

Dårlig livskvalitet

Ikke færre end 43 pct. af undersøgelsens deltagere er oppe og tisse op til flere gange hver nat, og mange føler sig mere end normalt trætte, når de står op. Ifølge læge Mette Hornum Bing fra gynækologisk obstetrisk afdeling på Næstved Sygehus bekræfter resultaterne, at det natlige tisseri kan have betydning for livskvaliteten:

"Man er mere træt og uoplagt dagen efter, hvis man har været oppe i løbet af natten. For nogle kan det også have betydning for arbejdsindsatsen, hvor man kan have svært ved at bevare koncentrationen," siger Mette Hornum Bing.

  Nattetisseriet kan skyldes tilstanden nykturi, som er forårsaget af natlig overproduktion af urin, men der kan også være tale om en nedsat funktionel blærekapacitet eller overaktiv blære.

  Du kan få hjælp

  "Rigtig mange danskere kender til og er generede af at skulle op og tisse om natten, men de gør sjældent noget ved det. Det skyldes dels en tro på, at det er en naturlig del af det at blive ældre, og at de føler, de selv kan gøre noget ved det. Men udredningen er relativt enkel og bør gøres, fordi det gør behandlingen meget lettere og vil kunne hjælpe mange," siger Mette Hornum Bing.

  Hun tilføjer, at manglende kendskab til tilstanden også kan skyldes, at det ikke er en sygdom med ”prestige” i, og at patienterne sjældent går til lægen med problemet.

  Iflg. undersøgelsen havde kun 13 pct. talt med deres læge om det.

  Del denne artikel med dine venner
  Hvad synes du?