Risikoen for diabetes 2 øges, hvis du får for lidt d-vitamin.Risikoen for diabetes 2 øges, hvis du får for lidt d-vitamin.

For lidt D-vitamin øger risikoen for type 2 diabetes

 

Tilstrækkeligt D-vitamin er ikke kun godt for knoglerne. Det kan også mindske risikoen for type-2 diabetes, viser ny undersøgelse. Så det er godt at solen er ved at få fat.

Personer med et lavt niveau af D-vitamin ser ud til at have en øget risiko for type 2-diabetes, selv om de hverken er overvægtige eller fede.

Undersøgelsen omfattede næsten 150 mennesker i Spanien, der både fik deres D-vitamin niveau og BMI (body mass index) kontrolleret. De blev også testet for diabetes, prædiabetes eller andre blodsukker (glukose) forstyrrelser.

Fede mennesker, der ikke havde diabetes eller relaterede lidelser, havde højere D-vitamin niveau end de, der havde diabetes. Resultaterne viser, at D-vitamin niveauet er tættere knyttet til blodsukkeret end BMI, viser undersøgelsen, der er offentliggjort i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism .

"Vores resultater viser, at D-vitamin er tættere forbundet med glukose metabolisme end fedme," siger Manuel Macias-Gonzalez fra universitetet i Malaga i Spanien.

Han siger, at undersøgelsen tyder på, at D-vitaminmangel og fedme tilsammen kan øge risikoen for diabetes. "Den gennemsnitlige person kan være i stand til at reducere deres risiko ved at opretholde en sund kost og have tilstrækkelige udendørs aktiviteter."

Tidligere forskning har vist, at mennesker med lavt D-vitamin-niveau er mere tilbøjelige til at være overvægtige, have diabetes, prædiabetes og beslægtede lidelser.

Når man bliver udsat for sollys begynder kroppen at producere D-vitamin, som også findes i visse fødevarer.

Forskerne siger mere end 1 milliard mennesker på verdensplan har lavt D-vitaminniveau på grund af begrænset eksponering for sollys.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?