Så meget øger en time i sofaen din diabetes-risiko

For hver time du sidder stille dagligt øger det din risiko for diabetes med mere end femtedel.

 

Det viser en ny analyse fra Maastricht Universitet i Holland, hvor forskere har fulgt næsten 2.500 deltageres daglige aktivitet og sammenlignet med deres blodsukker.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Diabetologia, viste, at risikoen for at udvikle diabetes steg med hele 22 procent for hver time ekstra deltagerne sad stille dagligt.

Deltagerne bestod af 2.497 mænd og kvinder med en gennemsnitsalder på 60 år, der blev bedt om at bære et accelerometer 24 timer om dagen i otte på hinanden følgende dage.

Deltagerne brugte et activPAL3 accelerometer, der sidder på låret og som registrerer stillesiddende adfærd ved hjælp af data om arbejdsstillinger, og har vist sig at være en nøjagtig middel til at vurdere stillesiddende adfærd.

Forskerne beregnede den daglige tid, deltagerne sad ned, det daglige antal stillesiddende pauser, antal langvarige stillesiddende perioder på 30 minutter eller mere, og den gennemsnitlige varighed af disse stillesiddende perioder. Deres risiko for diabetes blev bestem med en mundtlig glukose tolerance test.

Samlet set havde 1.395 (56%) af deltagernee en normalt glukose stofskifte, 388 (15%) havde et nedsat glukose stofskifte og 714 (29%) havde type 2-diabetes.

Deltagere med type 2-diabetes var de mest stillesiddende, op til 26 minutter mere om dagen sammenlignet med deltagere med et forringet eller normal glukosestofskifte. Den øgede risiko for diabetes pr. ekstra time stillesiddende tid var 22 procent.

"Det er nødvendigt, at få bekræftet vores resultater, men undersøgelsen tyder på, at stillesiddende adfærd kan spille en væsentlig rolle for udviklingen og forebyggelse af type 2-diabetes, uanset om man dyrker højintensiv fysisk træning."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?