Godt nyt til type 2 diabetikere med hjertesygdom

Type 2 diabetikere lever livet farligt.

 

20-30 pct. af patienterne har en erkendt hjertesygdom, det vil sige, at de eksempelvis har dårligt kredsløb eller har haft en blodprop. 80 pct. af type 2 diabetikerne har forhøjet blodtryk, og 70 pct. dør som følge af deres hjerte-karsygdom og ikke af deres diabetes.

”I dag regner vi med, at hen ved 300.000 danskere lider af type 2 diabetes, men vi skønner, at 500.000 vil have sygdommen i 2020. Det skyldes, at vi bevæger os mindre og mindre, men at vi til gengæld bliver federe og federe,” siger en af landets førende eksperter på området, professor, overlæge, dr.med., Sten Madsbad fra Endokrinologisk afd. på Hvidovre Hospital.

”Type 2 diabetikerne har en overdødelighed på 70 pct. i forhold til den raske del af befolkningen, og derfor er det nye studie epokegørende, fordi det viser, at man over en tre-årig periode kan mindske dødeligheden på grund af hjertesygdom med 38 pct., hvis de ellers velbehandlede patienter også får lægemidlet empagliflozin,” siger Sten Madsbad.

Mange fordele

Studiet viser, at lægerne efter tre års behandling af 1.000 type 2 diabetikere med hjerte-karsygdom havde reddet ikke færre end 25 liv og givet 14 færre indlæggelser på grund af hjertesvigt, fordi patienterne havde fået det nye lægemiddel.

”Resultaterne er så markante, at vi forventer, at de såkaldt kliniske retningslinjer for behandling af type 2 diabetikere med hjerte-karsygdom bliver ændret meget hurtigt. For udover at mindske dødeligheden, så har behandlingen også vist sig at sænke blodtrykket, give bedre reguleret blodsukker og oven i hatten også give et vægttab på 2-4 kg,” siger Sten Madsbad.

Medaljen har dog også en bagside, da det nye lægemiddel kan give infektioner, primært i urinvejene og hyppigst hos kvinder. De fleste tilfælde er dog milde og kan behandles med en standardbehandling.

Pas på vægten

Det er vægten, der er den store skurk i forbindelse med type 2 diabetes. Tidligere kaldte man sygdommen ´gammel mands sukkersyge,´ men sådan er det ikke længere. I dag rammer sygdommen i flæng, fordi vi bevæger os mindre og bliver tykkere og tykkere.

”Det er vægten, der er det store problem, så derfor gælder det om både at kvitte cigaretterne, motionere og sidst, men absolut ikke mindst om at ændre livsstil. Fede børn udvikler sig til fede voksne, så livsstilen er uhyre vigtig. Det gælder om at holde sig fysisk aktiv og være slank. Ikke mindst hvis ens far eller mor har/har haft type 2 diabetes, da sygdommen også er meget arvelig,” siger Sten Madsbad.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?