Så meget kan vegetarmad reducere risikoen for diabetes

Selv om de fleste slankekure anbefaler at spise færre kulhydrater, viser en ny undersøgelse at vegetabilske fødevarer forebygger diabetes.

 

Især højkvalitets grøntsager, nødder, bælgfrugter, korn og frugter viser sig i undersøgelsen fra Harvard TH Chan School of Public Health væsentligt at reducere risikoen for at udvikle diabetes 2.

"Denne undersøgelse understreger, at selv moderate kostændringer i retning af en sund plantebaseret kost kan spille en væsentlig rolle i forebyggelsen af type 2-diabetes," siger Ambika Satija, postdoc på Institut for Ernæring og hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i PLoS Medicine.

"Disse resultater understøtter de nuværende kostanbefalinger for kronisk sygdomsforebyggelse," siger hun.

Undersøgelsen er dog den første til at skelne mellem sund og mindre sund vegetarkost som sødede føde- og drikkevarer, som kan være skadeligt for helbredet. Undersøgelsen vurderede også effekten af at inkludere animalske fødevarer i kosten.

Forskerne fulgte mere end 200.000 mandlige og kvindelige sygehuspersonale fra USA i mere end 20 år. De havde regelmæssigt udfyldt spørgeskemaer om deres kost, livsstil, sygehistorie og nye sygdomsdiagnoser som en del af tre store langvarige undersøgelser. Forskerne analyserede deltagernes kostvaner ved at tildele plantebaserede fødevarer højere score og animalske fødevarer lavere score.

Undersøgelsen viste, at en plante-baseret kost med et lavt indhold af animalske fødevarer var forbundet med en 20% reduceret risiko for type 2 diabetes.

Men det er ikke ligegyldigt hvilke plantebaserede fødevarer man spiser. En sund version af en plantebaseret kost - eksemplevis fuldkorn, nødder og bælgfrugter - var forbundet med en 34% lavere diabetesrisiko, mens en plantebaseret kost, der mest bestod af raffinerede korn som hvidt brød og hvide ris eller f.eks. pommes frites og sukkersødede drikkevarer var forbundet med en 16% øget risiko.

Forskerne mener, at en sund plantebaseret kost sænker risikoen for type 2-diabetes fordi en sådan kost har et højt indhold af kostfibre, antioxidanter, umættede fedtsyrer og mikronæringsstoffer som magnesium - udover et lavt indhold af mættet fedt. Sunde vegetabilske fødevarer kan også bidrage til en sund tarflora.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?