Hvis du har smerter eller bare er flov over deformiteter på dine fødder, så skal du måske bebrejde dine gener.

Knyster og andre fodlidelser er arvelige

 

Har du generende knyster, hammertæer eller andre fodlidelser kan du takke dine forældre for det.

Det viser sig et nyt, stort studie, der afslører, at mennesker af europæisk oprindelse ofte arver knyster og andre fod-deformiteter fra deres familie.

”Undersøgelsen er den største, der er foretaget blandt ældre voksne,” siger Dr. Marian Hannan fra Hebrew SeniorLife and Harvard Medical School i Boston til det seneste nummer af  Arthritis Care & Research.

Hun siger, at data bekræfter, at knyster og andre tå-deformiteter er yderst arvelige.

Op mod 60 pct. af alle ældre voksne har fodproblemer, der kan hæmme deres muligheder for at komme rundt og dermed nedsætte deres livskvalitet.

Tidligere studier har vist, at 23 pct. af alle mellem 18 og 65 år, og 36 pct. af alle, der er ældre end 65 år har knyster, der ofte viser sig som en smertefuld deformitet af storetåen.

Deforme tæer

Det nye studie involverede næsten 1.400 voksne med en gennemsnitsalder på 66 år. De blev mellem 2002 og 2008 undersøgt for knyster og andre deformiteter som eksempelvis hammertæer, hvor det ene eller begge led på en tå er konstant bøjet, så det er smertefuldt at gå. De blev også undersøgt for fodballe atrofi, hvor vævet på fodballen populært sagt skrumper ind, så det gør ondt, når man går.

Forskerne brugte også software til at udføre genetiske analyser, så arveligheden af deltagernes fodlidelser kunne bestemmes.

Studiet viste, at 31 pct. af deltagerne havde knyster, 30 pct. havde deformiteter i en eller flere tæer, og 28 pct. havde fodballe atrofi. Forskerne fandt, at knyster og deformiteter var yderst arvelige afhængig af alder og køn, mens fodballe atrofi ikke syntes at være arveligt.

”Resultaterne viser, hvor vigtigt det er, at vi forstår, hvad der fører til deformiteterne, så vi fremadrettet enten kan forebygge tidligt eller igangsætte en behandling, så tidligt som muligt,” siger Dr. Hannan.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?