Slagtilfælde kan påvirke krop og sind på mange måder, men med en effektiv behandling kan man med tiden blive næsten symptomfri. Tilsyneladende kan kvinder hjælpes med tilførsel af urinsyre.Slagtilfælde kan påvirke krop og sind på mange måder, men med en effektiv behandling kan man med tiden blive næsten symptomfri. Tilsyneladende kan kvinder hjælpes med tilførsel af urinsyre.

Urinsyre redder kvinder fra lammelser efter slagtilfælde

Kvinders risiko for at blive handikappede efter et slagtilfælde kan mindskes markant med et overraskende middel, der mest er kendt for at handicappe mænd.

 

Urinsyre er mest kendt for at være årsag til urinsyregigt - populært kaldet podagra - som hovedsageligt rammer mænd og overvægtige.

Men i en ny spansk undersøgelse medførte tilførsel med urinsyre, at 42 procent af kvinder, der var ramt af et slagtilfælde, kun havde små eller ingen handicap efter 90 dages behandling. For de kvinder, der havde fået en placebo-behandling, var det kun 29 procent, som havde så små handicaps efter 90 dage. Kvinderne havde også mindre dødt væv som følge af mangel på blodtilførsel.

Men det mest overraskende ved undersøgelsen er at tilførsel med urinsyre ingen forskel gjorde for mænd. Resultatet var det samme om de fik urinsyre eller placebo.

"Kvinder klarer sig bedre med urinsyrebehandling, fordi de har tendens til at have mindre urinsyre i kroppen," siger Ángel Chamorro, der er undersøgelsens hovedforfatter og direktør for Barcelonas Center for slagtilfælde på Hospital Clinic Chamorro.

"Selv om høje niveauer af urinsyre kan føre til andre helbredsproblemer kan urinsyre også hjælpe med at beskytte væv mod skadelige molekyler kaldet frie radikaler."

Undersøgelsen er baseret på et forsøg med 411 patienter indlagt på centre for slagtilfælde i Spanien. Der var 206 kvinder og 205 mænd. Alle deltagere blev behandlet for at fjerne blodpropperne, men halvdelen af hvert køn fik også enten 1000 mg urinsyre eller placebo intravenøst.

Ved iskæmisk slagtilfælde, der er den mest almindelige form for slagtilfælde, medfører en blodprop i en arterie, at der leveres mindre ilt til hjernen. Når lægerne får fjernet blodprop strømmer ilt igen til hjernen, men der frigives også frie radikaler, som kan beskadige det omgivende væv. Urinsyre modvirker frigivelsen af de ​​frie radikaler, hvilket minimerer skaderne.

Kvinderne i undersøgelsen var, i gennemsnit, syv år ældre end mændene, og de var mere tilbøjelige til at have uregelmæssig hjertebanken, forhøjet blodtryk og andre problemer. Når yngre, sundere ofre for slagtilfælde bliver behandlet, bliver resultaterne endnu mere imponerende, siger Ángel.

Der er behov for flere data, før urinsyre bliver standard klinisk praksis. Forskerne ønsker at finde ud af, om urinsyre også kunne gavne mænd - om ikke andet så i hvert fald dem et naturligt lavere indhold af urinsyre eller med et højt blodsukker og andre forhold, der sætter gang i frigivelsen af ​​frie radikaler.

Flere kvinder end mænd får et slagtilfælde, der også dræber og handikapper flere kvinder end mænd hvert år.

Hjertekar | sep 09, 2016

Så meget øger vægten kvinders risiko for slagtilfælde

Vejer du for meget påvirker det din risiko for at få et slagtilfælde.

Så indtil forskerne gør urinsyre til standardbehandling, så kan du måske selv spise dig til et højere indhold af urinsyrei blodet.

Man kan øge indholdet af urinsyre i kroppen ved at spise kød og skaldyr, bønner, ærter, havregryn, spinat, asparges, svampe, øl og anden alkohol.

 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?