Mænds hjerner reagerer ikke lige så stærkt på negative billeder som kvinder, viser hjernescanninger.Mænds hjerner reagerer ikke lige så stærkt på negative billeder som kvinder, viser hjernescanninger.

Kvinder mere berørt af tragiske billeder

Da verden for nylig blev oprørt over billedet af en død, syrisk flygtningedreng i vandkanten ramte det formentlig kvinder hårdere end mænd.

 

Det kunne et nyt studie i hvert fald give anledning til at tro efter at forskere fra University of Montral i Canada med hjernescanninger har testet forskelle i reaktionen hos mænd og kvinder på billeder af lidelser.

For kvinder reagerer forskelligt på negative billeder i forhold til mænd, viser undersøgelsen, der er offentliggjort i Psychoneuroendocrinology.

"Større følelsesmæssig reaktion hos kvinder kan forklare mange ting, såsom at de er dobbelt så tilbøjelige til at lide af depression og angst i forhold til mænd," siger Adrianna Mendrek, der er forsker ved Institut Universitaire en santé mentale de Montréal og chefforfatter på undersøgelsen.

Forskerne opdagede, at visse områder af hjernen hos kvinder og mænd, især dem i det limbiske system, reagerer forskelligt, når de udsættes for negative billeder. De undersøgte derfor, om kvinders hjerner fungerede anderledes end mænds, og om denne forskel modereres af psykologiske træk eller endokrinologiske faktorer (hormonelle udsving).

46 raske deltagere, hvor af 25 var kvinder fik forevist billeder og blev bedt om at fortælle om de fremkaldte positive, negative eller neutrale følelser. Samtidig blev deres hjerneaktivitet målt ved en hjernescanning efter at der var taget blodprøver for at måle niveauet af hormoner som østrogen og testosteron.

Forskerne fandt, at kvindernes reagerede mere på negative billeder end mænd.

Jo højere testosteronniveau, des mindre reagerede deltagerne på de negative billeder, mens mere feminine træk (uanset køn) var knyttet til højere følsomhed.

Men det mest interessante er at forbindelsen mellem amygdala og den dorsomedial præfrontale cortex (dmPFC) var stærkere hos mænd end hos kvinder, og jo mere disse to områder interagerede, des mindre følsomhed havde deltagerne overfor billederne.

"Det er den mest betydningsfulde observation og den mest originale i vores undersøgelse," siger Stéphane Potvin, der er medforfatter på undersøgelsen.

Amygdala er en region i hjernen, der er kendt for at reagere på trusler og aktiveres, når en person udsættes for billeder af frygt eller sorg, mens dmPFC er involveret i kognitive processer som perception, følelser, ræsonnement i forbindelse med sociale interaktioner.

"En stærkere forbindelse mellem disse områder hos mænd tyder på at de har en mere analytisk end følelsesmæssig tilgang, når de udsættes for negative følelser," tilføjer Potvin.

"Det er muligt, at kvinder har en tendens til at fokusere mere på de følelser, der genereres af billederne, mens mænd forsøger at analysere billederne og deres virkning."

Denne forbindelse mellem det limbiske system og den præfrontale cortex syntes at være påvirket af testosteron - det mandlige hormon - som har en tendens til at forstærke denne forbindelse, såvel som af en persons køn.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 649
Din hjerne | dec 31, 2012

Kvinder rammes hårdest af alzheimers

Kvinder med Alzheimers rammes hårdere end mænd, selv om de er på det samme stadie af…

"Så der er både biologiske og kulturelle faktorer, som påvirker vores følsomhed over for negative situationer i form af følelser," forklarer Mendrek.

"Vi vil nu se på, hvordan hjernen hos mænd og kvinder reagerer afhængigt af typen af ​​negative følelser (fx angst, sorg, vrede) og hvordan menstruationscyklus spiller ind på kvinders reaktion."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?