Koncentreret blåbærrsaft eller en skål blåbær på den størrelse kan reducere din risiko for demens og kognitive forringelser.

Blåbær kan reducere din demens-risiko

Koncentreret blåbærsaft forbedrer hjernens funktion hos ældre mennesker.

 

Det viser en ny undersøgelse fra University of Exeter i det sydvestlige England, hvor forskere har testet blåbærsaft og en placebodrik på ældre mennesker og sammenlignet hvordan drikkene påvirkede deres kognitive evner.

I alt deltog 26 raske mennesker mellem 65 og 77 år, der i 12 uger dagligt drak enten koncentreret blåbærsaft eller en placeodrik. Deltagerne viste forbedringer af den kognitive funktion, blodtilførslen til hjernen og aktivering af hjernen under udførelsen af ​​kognitive tests. Undersøgelsen tydede også på en forbedring af arbejdshukommelsen.

Blåbær er rige på flavonoider, der har antioxidante og anti-inflammatoriske egenskaber.

"Vores kognitive funktion har tendens til at blive mindre med alderen, men tidligere forskning har vist, at voksne med en kost rig på plante-baserede fødevarer bedre bevarer deres kognitive evner," siger dr. Joanna Bowtell, der er leder af Sport og Sundhedsvidenskab samt førsteforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

Af de 26 raske voksne i undersøgelsen fik 12 deltagere 30 ml koncentreret blåbærsaft - svarende til 230 gram blåbær - en gang om dagen, mens 14 fik en placebodrik.

Før og efter de 12 uger tog deltagerne en række kognitive tests, mens en MR-scanner overvågede deres hjernefunktion og desuden blev blodgennemstrømningen i hjernen målt.

Sammenlignet med placebo-gruppen havde blåbærgruppen betydelige stigninger i hjernens aktivitet i de områder af hjerne, der var relateret til prøverne.

Deltagerne var udvalgt ud fra at de ikke i forvejen spiste mere end fem portioner frugt og grønt om dagen, og alle deltagere blev bedt om at holde sig til deres normale kost i perioden.

Tidligere forskning har vist, at risikoen for demens reduceres jo mere frugt og grønt man spiser, og den kognitiv funktion bevares bedre hos raske ældre voksne med en kost rig på plante-baserede fødevarer.

Og tilsyneladende kan blåbær bidrage til at reducere risikoen for tidlig demens og forringelse af de kognitive evner.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?