Er du nervøs for at din mor er ved at blive mentalt svækket, så spørg om hun vil være ven med dig på Facebook.Er du nervøs for at din mor er ved at blive mentalt svækket, så spørg om hun vil være ven med dig på Facebook.

Facebook holder din mors hjerne skarp

 

Er din mor ved at falde lidt af på den, så prøv at overtale hende til at logge på Facebook - det viser sig at styrke ældre kvinders kognitive evner.

Foreløbige forskningsresultater fra University of Arizona (UA) viser, at kvinder - og mænd - over 65 år, der lærer at bruge Facebook får et løft af deres kognitive funktion. Altså deres hjerne fungerer bedre.  

Janelle Wohltmann fra Institut for Psykologi på UA, satte sig for at undersøge, om undervisning af ældre voksne i at bruge facebook ville kunne forbedre deres kognitive evner og få dem til at føle sig mere socialt forbundet.  

Hendes foreløbige resultater, som hun nyligt fremlagde på det internationale Neuropsykologiske Societys årsmøde i Hawaii, viser, at ældre voksne, efter at have lært at bruge Facebook, fik omkring 25 procent bedre resultater i opgaver, der målte deres evne til løbende at overvåge og til hurtigt at tilføje eller slette indholdet af deres arbejds hukommelse - en funktion kendt i psykologi verden som "updating".

Wohltmanns tilbød en kort Facebook-uddannelse til 14 ældre voksne, der enten aldrig havde brugt hjemmesiden eller brugt den mindre end en gang om måneden. De blev bedt om kuan at blive Facebook-venner med de øvrige deltager i undersøgelsen og bedt om at skrive på hjemmesiden mindst en gang om dagen.  

En anden gruppe på 14 seniorer, der ikke brugte Facebook blev i stedet uddannet i at bruge en online dagbogs-site, Penzu.com, hvor posterne er private, altså ikek bliver delt socialt. De blev bedt om at skrive mindst én opdatering om dagen på højst tre-fem sætninger for at efterligne de korte beskeder, Facebook-brugere typisk sender.  

Undersøgelsens tredje gruppe på 14 fik at vide, de var på en "venteliste" til den korte Facebook-uddannelse, som de faktisk aldrig fuldført.  

25 procents forbedring

Før undersøgelsen blev deltagerne, der var 68-91 år, bedt om at udfylde spørgeskemaer og neuropsykologiske test, der skulle vurdere deres  niveauer af ensomhed og social støtte, samt deres kognitive evner. De blev udført igen ved afslutningen af undersøgelsen, otte uger senere.  

I opfølgende test var de deltagere, der havde lært at bruge Facebook omkring 25 procent bedre end i den første updating-test. Deltagerne i de andre grupper oplevede ingen signifikant ændring i ydeevne.  

Undersøgelsen er baseret på eksisterende viden om, hvordan nye opgaver kan forbedre ældres samlede kognitive funktion, samt forskning, der tyder på en mulig forbindelse mellem social forbundethed og kognitive præstationer.   "Ideen udviklede sig fra to typer af forskning," siger hun.

"Den ene tyder på at kognitivt engagement - at lære nye færdigheder i stedet for at sygne hen - øger de kognitive evner. Use it or lose it".  

"Der er også en megen forskning, der viser, at mennesker, der er mere socialt engagerede, er mindre ensomme, har større social støtte og er mere socialt integreret, samt også klarer sig bedre kognitivt i alderdommen," siger hun.  

Wohltmann undersøgelse kræver yderligere analyser for at afgøre, om brugen af Facebook gjorde deltagerne mindre ensomme eller mere socialt forbundet.  

Ligeledes er yderligere analyse nødvendig for at afgøre, om eller hvor meget Facebooks sociale aspekt har forbedret de kognitiv evner. Men Wohltmann mistænker, at Facebooks komplekse karakter, sammenlignet med dagbogssitet, i høj grad var ansvarlig for Facebook-brugernes 'forbedrede ydeevne.  

Læs også: Dyrk motion og undgå Alzheimer's

"Facebooks brugerflade er faktisk ret kompliceret. Den store forskel mellem online-dagbogen og Facebook er, at når du opretter et dagbogsnotat, skal du skrive en post og gemme den, det er alt i modsætning tilFacebook, hvor andre skriver hele tiden, og man er nødt til at følge med" siger hun.  

"Du er nødt til at fokusere på de nye oplysninger og vælge at slippe eller huske de gamle oplysninger, hvis du ønsker at gå tilbage og henvise til det senere, så du er nødt til konstant at ajourføre dine tanker," siger hun.

"Der er begyndt at komme mere forskning om, hvordan yngre bruger Facebook og andre sociale netværk, men vi ved ikke rigtig noget om ældres brug, selv om de rent faktisk er en voksende demografisk gruppe på Facebook, så jeg tror det er virkelig vigtigt at forske i," siger hun og refererer undersøgelser, der siger at en ud af tre over 65 år bruger sociale netværk.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?