Hjertesygdom øger risiko for demens

 

Hjertesygdom kan øge ældre postmenopausale kvinders risiko for at få nedsat hjernefunktion, såsom demens, viser ny forskning i Journal of American Heart Association.

"Vores undersøgelse giver yderligere beviser for, at der er en forbindelse mellem hjertesygdomme og demens, især blandt postmenopausale kvinder," siger undersøgelsens forfatter Bernhard Haring, der arbejder på  Comprehensive Heart Failure Center og Institut for Intern Medicin ved universitetet i Würzburg i Tyskland.

"Mange forskellige typer hjertesygdomme eller vaskulær sygdom er forbundet med faldende hjernefunktion”, siger han.

Forskerne har undersøgt 6.500 kvinder alderen 65-79 år, der havde en sund hjernefunktion ved begyndelsen af undersøgelsen. Den viste, at postmenopausale kvinder med hjertesygdom eller karsygdom var 29 pct. mere tilbøjelige til at opleve kognitiv tilbagegang over tid sammenlignet med kvinder uden hjertesygdomme. Risikoen for kognitiv tilbagegang var ca. dobbelt så stor blandt kvinder, der havde fået et hjerteanfald sammenlignet med de, der ikke havde haft et.

Kvinder, der havde fået en  bypass operation , carotis endarterectomy (kirurgisk fjernelse af en blokering i en halsarterie) eller perifer arteriesygdom var i større risiko for kognitiv tilbagegang.

Risikofaktorer som forhøjet blodtryk og diabetes øgede også risikoen for kognitiv tilbagegang over tid. Derimod så fedme ikke ud til at øge den kognitive tilbagegang.

Demens er et stadigt større problem i de udviklede lande, så forskerne anbefaler, at man undersøger, hvordan forebyggelse af hjerte-kar-sygdom kan bevare den kognitive sundhed.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?