Til højre en hjerne ramt af Alzheimers, hvor store områder er nedbrudt.

Blodtryksmedicin mindsker risikoen for Alzheimers

 

Beta-blokkere bruges til at holde et højt blodtryk i skak og viser sig også at mindske risikoen for at få Alzheimers sygdom.

Ifølge en ny undersøgelse er al behandling af for højt blodtryk godt for hjernen, uanset hvilken type blodtryksmedicin, der er tale om. Det skyldes, at forhøjet blodtryk med tiden har en ætsende virkning på blodkarrene i hele kroppen, herunder hjernen.

Undersøgelsen, der nyligt blev præsenteret på American Academy of Neurology´s årsmøde, viste, at især patienter, der tager beta-blokkere, har færre hjerneændringer.

Forskerne bygger deres resultater på obduktioner af 774 ældre japansk-amerikanske mænd. Omkring 15 pct. af dem havde taget en beta-blokker alene, mens 18 pct. havde taget en betablokker sammen med anden blodtryksmedicin.

Resultaterne viste, at de, der udelukkende havde taget beta-blokkere, havde færrest af de hjerneændringer, der ellers er typiske for Alzheimers sygdom. De havde også færre små infarkter, der opstår, når blodet ikke kommer frem til visse områder af hjernen.

Både de deltagere, der havde taget betablokkere alene og i kombination med anden blodtryksmedicin, havde betydeligt mindre hjernesvind. Skrumpning af hjernen forekommer ved Alzheimers sygdom og udvikles efterhånden som sygdommen forværres.

Ikke forebyggende

Resultatet er ikke ensbetydende med, at beta-blokkere kan forhindre Alzheimers hos mennesker, der ikke har forhøjet blodtryk. Mennesker med højt blodtryk er nemlig mere tilbøjelige til at udvikle Alzheimers, og det var hos dem behandling med beta-blokkere sænkede risikoen for at udvikle Alzheimers til det samme risikoniveau som hos mennesker uden for højt blodtryk.

"Med det voksende antal mennesker med Alzheimers sygdom er det vigtigt at kunne identificere faktorer, der kan forsinke eller forhindre sygdommen," sagde Dr. Lon White fra Health Research og Education Institute i Honolulu.

Han understreger, at det er en dårlig idé at begynde at tage betablokker som forebyggelse mod Alzheimers, ligesom man ikke skal skifte medicin uden at tale med sin læge. Eksperterne er dog enige om, at et sundt hjerte bidrager til en sund hjerne, og at det derfor altid er en god idé at holde blodtrykket i skak.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?