Så meget øger vægten kvinders risiko for slagtilfælde

Vejer du for meget påvirker det din risiko for at få et slagtilfælde.

 

Det viser en ny undersøgelse fra University of Oxford, hvor forskere har fulgt 1,3 millioner 57-årige kvinder i gennemsnitligt 12 år for at sammenligne deres vægt og risiko for slagtilfælde.

Forskerne fulgte kvindernes hospitalsindlæggelser og dødsfald via deres journaler og analyserede sig frem til deres risiko for de to hovedtyper af slagtilfælde i forhold til deres BMI.

Slagtilfælde (også kaldet apopleksi) er en fællesbetegnelse for blodpropper eller hjerneblødninger, der begrænser blodtilførslen til hjernen. 80 procent af slagtilfælde er iskæmisk apopleksi, hvor en blodprop er opstået i en blodåre, enten pga. af ophobning af plak (åreforkalkning) eller fordi et stykke fedt, knoglerester eller andre partikler spærrer for blodet. Hjernebødninger (hæmoragisk slagtilfælde) står for de sidste 20 procent af slagtilfælde og skyldes, som navnet siger, at der opstår en blødning i hjernen fordi en blodåre brister.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 649
Hjertekar | nov 17, 2015

Jeg har ansvaret og føler mig ikke syg

For Nini Lerouls helbred er der to store vendepunkter i livet. Det første da hun fik en…

Kvinderne blev fulgt i gennemsnitligt 11,7 år fra 1996-2001. I løbet af de små 12 år var der 20.549 første slagtilfælde, hvoraf 9993 blev registreret som iskæmisk (blodprop) og 5.852 som hæmoragisk (blødning), mens resten ikke blev defineret.

Analyserne viste at mens iskæmisk slagtilfælde ramte 1,0 procent overvægtige kvinder, ramte det kun 0,7 procent normalvægtige kvinder. Til gengæld var der en mindre risiko for at overvægtige kvinder blev ramt af en hjerneblødning. Mens 0,4 procent af overvægtige kvinder ramtes af en hjerneblødning, så blev 0,5 procent af de normalvægtige kvinder ramt.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 649
En sund kost er blandt de seks råd til et sundt hjerte.
Hjertekar | jan 09, 2015

6 vigtige råd til et sundt hjerte

En stor undersøgelse blandt kvinder viser, at vi kan mindske risikoen for hjertesygdom…

"I Storbritannien har kvinder med et højere BMI en øget risiko for iskæmisk slagtilfælde, men en nedsat risiko for hæmoragisk slagtilfælde," konstaterer forskerne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Neurology.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?