Tal med din læge om hjertesygdom før overgangsalderen

Når du nærmer dig overgangsalderen bør du tale med din læge om hvad du kan gøre for at reducere risikoen for hjertekarsygdomme.

 

For med overgangsalderen stiger kvinders risiko for hjertekarsygdomme markant. Kvinders fysiologi før overgangsalderen beskytter os mod de problemer, som rammer mænd meget tidligere, men med hormonændringerne stiger risikoen.

"Kvinder har så lav forekomst af hjertekarsygdomme indtil overgangsalder, at jeg føler, at mange læger ignorerer hjertesygdomme hos kvinder, indtil de er godt ind i 50'erne og 60'erne", siger dr. Karla Kurrelmeyer, der er kardiolog ved Houston Methodist DeBakey Heart & Vascular Center.

En nylig undersøgelse offentliggjort i Journal of the American College of Cardiology fandt ud af, at næsten halvdelen af ​​kvinderne i USA ikke ved, at hjertesygdomme er den største dødsårsag hos kvinder. Hertil kommer, at 74 procent af de undersøgte kvinder havde mindst en risikofaktor for hjertesygdom, men kun 16 procent fortalte deres læge om det.

Undersøgelsen påpegede endvidere, at kun 22 procent af de praktsirende læger følte sig parat til at vurdere en kvindes risiko for hjertesygdomme. Kurrelmeyer mener, at hvis man ikke føler sig tryg ved sin læges viden, så skal man bede om at blive henvist til en kardiolog.

"Kvinder med risikofaktorer skal være 10 år foran, når det handler om forebyggelse, men desværre har mange allerede problemer før de testes," siger Kurrelmeyer, der mener at det er meget vigtigt for kvinder at tale med lægen om deres familiehistorie, især hvis et familiemedlem døde af sygdommen i en ung alder. Hun tilføjer, at du også skal få målt dig blodtryk og kolesteroltal regelmæssigt, udvikle en motions- og ernæringsplan, og hvis du ryger, skal du holde op. Ved 50 års alderen skal de begynde at se en kardiolog.

"På det tidspunkt kan vi begynde at udføre hjertescanninger, vurdere deres risiko baseret på genetik og gøre de nødvendige ting for at holde dem på rette spor," siger Kurrelmeyer.

"Kvinder med de ovennævnte risici for hjertesygdomme bør tænke på det som var det en mammografiscreening og kontrolleres mindst en gang om året."

Det er vigtigt at vide, at hjerteproblemer hos kvinder ikke er så genkendelige, som de er hos mænd. Nogle af symptomerne for kvinder omfatter:

  • Ekstrem svaghed, angst eller åndenød.
  • Ubehag, trykken eller smerter i brystet, armen, under brystbenet eller i midten af ​​ryggen.
  • Svedtendens, kvalme, opkastning, svimmelhed.
  • Mæthed, fordøjelsesbesvær, en indsnævring i halsområdet.
  • Hurtige eller uregelmæssige hjerteslag.

"Myten om at hjertesygdomme er en mandesygdom er bare det, en myte. Det er på tide at kvinder indser, at de også kan blive ofre," siger Kurrelmeyer.

"Hvis en kvinde er flere år froberedt på sygdommen, giver hun sig en meget bedre chance for at undgå den."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?