Din blodtype kan beskytte dig mod at dø af luftforurening

Folk med blodtype 0 er bedre beskyttet mod hjerteanfald end folk med andre blodtyper.

 

Det viser ny forskning fra Intermountain Medical Center Heart Institute og Brigham Young Universitet, hvor forskerne har sammenlignet blodtyper, hjerteanfald og udsættelse for luftforurening hos patienter, der har opsøgt Intermountain sygesikring mellem 1993 og 2007.

Det viser sig nemlig at øget luftforurening især rammer personer, der ikke har blodtype 0.

Personer, der har A-, B- eller AB-blodtyper, har nemlig en forhøjet risiko for at få et hjerteanfald i perioder med betydelig luftforurening sammenlignet med dem med O-blodtype.

Den nye undersøgelse er unik, fordi den forbinder øget risiko for hjerteanfald i forbindelse med mindre partikelforurening med øget risiko for hjerteanfald for personer med visse blodtyper, der har kranspulsåresygdom.

ABO-genet - som findes hos mennesker, der har A-, B- og AB-blodtyper - er det eneste gen, der i store internationale undersøgelser har vist sig at forudsige hjerteanfald hos mennesker med koronar sygdom.

Tidligere undersøgelser har også vist forbindelser mellem småpartikelformig forurening og hjerteanfald, adgang til hospitalet med ustabile brystsmerter, hjertesvigt og atrieflimren.

"Vi spekulerede på om specifikke variationer i ABO genet gør nogle mennesker mere eller mindre tilbøjelige til at få et hjerteanfald i tider med højere forurening?" siger Benjamin Horne, der er klinisk epidemiolog og ledende forsker på undersøgelsen, som netop er blevet præsenteret på American Heart Association Scientific Sessions i Anaheim i Californien.

Snesevis af gener hat i store internationale undersøgelser vist sig at kunne forudsige opståen af ​​kranspulsåresygdom hos mennesker.

Langt de fleste mennesker vil ikke få et hjerteanfald, medmindre de allerede har kranspulsårersygdom.

"Du skal have andre karakteristika for koronar sygdom for at det medfører et hjerteanfald," siger dr. Horne.

"Forbindelsen mellem hjerteanfald og forurening hos patienter med blod, der ikke er type 0 er ikke noget at gå i panik over, men det er noget man skal være opmærksom på."

Intermountain Medical Center Heart Institute-forskerne havde allerede identificeret et forureningsniveau, hvor den øgede risiko forekom for mennesker med ikke-blodtyper, sagde han, og denne tærskel er 25 mikrogram forurening pr. kubikmeter.

"For to år siden offentliggjorde vi resultater, der viste, at når det oversteg det niveau, gav hver yderligere 10 mikrogram forurening pr. kubikmeter luft væsentligt højere risici," siger han.

Om blodtyper

I forbindelse med blodtransfusion anvendes de to blodtypesystemer AB0 (kaldet A-B-nul) og Rhesus. Man er enten rhesus-positiv eller rhesus-negativ, og disse to blodtyper kan inddeles efter AB0-systemet. I tabellen neden for ses hyppigheden af disse blodtyper i Danmark. F.eks. er 37% af befolkningen rhesus-positiv tillige med at have blodtype A i AB0-systemet.

  Rhesus-positiv Rhesus-negativ
A 37% 7%
0 35% 6%
B 8% 2%
AB 4% 1%

"På niveauer højere end 25 mikrogram pr. kubikmeter forurening er stigningen i risiko lineær, mens under dette niveau er der ringe eller ingen risikoforskel."

Niveauerne svarer til en af Københavns mest trafikerede gader, H.C. Andersens Boulevard, der går langs Rådhuspladsen og Tivoli. Her ligger det daglige niveau af småpartikler (PM25) - som også er udgangspunktet i undersøgelsen - for det meste på mellem 8 og 23 mikrogram pr. kubikmeter.

Så det er måske mere en overvejelse man skal gøre, hvis man planlægger at rejse til Beijing i Kina, hvor niveauet på de værste dage snildt sniger sig over 40-50 mikrogram. Den kinesiske regering har fastlagt et maximalt niveau pr. dag på 75 mikrogram, men på de værste dage er angiveligt målt niveauer på 2000 mikrogram.

Og her hjælper det ikke, at have blodtype O.

Forskerne bag den amerikanske undersøgelse fandt ud af, at personer med type O blod også har større risiko for hjerteanfald eller ustabile brystsmerter når luftforureningen er høj, men deres risiko er meget mindre - på 10 procent sammenlignet med 25 procent for andre blodtyper pr. 10 ekstra mikrogram, fotæller dr. Horne.

Så ved et niveau på 65 mikrogram pr. kubikmeter forureningsniveau har en person med type O-blod en risiko, der er 40 procent højere end hvis luften ikke er forurenet, mens andre blodtypers risiko er 100 procent højere.

"I de oplysninger, vi giver vores patienter om forurening, forsøger vi at understrege, at de kan gøre noget ved det for at mindske deres risici: Bliv indendørs. Træn indendørs. Og sørg for at tage deres hjertemedicin for at reducere deres risiko," siger dr. Horne.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?