Kostændring lige så effektiv som medicin mod forhøjet blodtryk

En saltfattig kost kombineret med den såkaldte DASH-diæt kan være lige så effektiv som blodtrykssænkende medicin.

 

Det konstaterer forskerne bag en ny undersøgelse fra Johns Hopkins University School of Medicine, hvor mere end 400 voksne med præhypertension eller moderat højt blodtryk har deltaget.

Resultaterne viste, at kombinationen reducerer det systoliske blodtryk - det øverste tal i en blodtryktest - væsentligt.

"Vores resultater føjer sig til tidligere beviser for, at diætændringer er lige så effektive som - eller mere effektive end - blodtrykssænkende medicin hos personer med højeste risiko for højt blodtryk og bør være en rutinemæssig behandlingsmulighed i første omgang for sådanne personer," siger dr. Stephen Juraschek fra Johns Hopkins.

DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diæten er rig på frugter, grøntsager og fuldkorn sammen med fedtfattig mælk, fisk, fjerkræ, bønner, frø og nødder.

Selv om både en natriumfattig kost og DASH-diæten længe har været kendt for at forhindre eller nedsætte højt blodtryk ønskede forskerne at undersøge virkningerne af at kombinere de to diæter hos voksne med tidlig eller kun lidt for højt blodtryk. De anses for at have størst risiko for at udvikle mere alvorlige former for forhøjet blodtryk, der øger sandsynligheden for slagtilfælde, nyresygdom, hjerteanfald og hjertesvigt.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i ​​Journal of the American College of Cardiology, er baseret på 412 voksne (234 kvinder) fra 23 til 76 år og med et systolisk blodtryk på 120-159 mm Hg og et diastolisk blodtryk mellem 80-95 mm Hg. 95 procent af deltagerne var afroamerikanske.

I starten af ​​undersøgelsen tog ingen af ​​deltagerne blodtrykssænkende medicin eller insulin, ingen havde en forudgående diagnose af eller nuværende hjertesygdom, nedsat nyrefunktion, dårligt kontrollerede kolesterolniveauer eller diabetes.

Undersøgere satte alle deltagere på DASH diætet eller en kontrol-diæt i 12 uger. Kontroldiætten var en normal amerikansk diæt baseret på den gennemsnitlige makronærings- og mikronæringsstofprofil for den amerikanske befolkning.

Alle deltagere fik desuden enten 1,150, 2,300 eller 3,450 mg natrium dagligt i tilfældig rækkefølge over fire ugers perioder. En kost med 2,300 mg natrium svarer til en teskefuld salt og er det maksimale natriumindtag, der anbefales af den amerikanske sundhedsstyrelse FDA og antages at reducere risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde. I gennemsnit spiser amerikanerne - og også rigtig mange danskere - dog 3,5 mg dagligt, hvilket kan øge risikoen for højt blodtryk, hjerteanfald og slagtilfælde.

Deltagerne blev opdelt i fire grupper baseret på deres systoliske blodtryk: 120-129, 130-139, 140-149 og 150 eller højere.

Efter fire uger på DASH-diæten havde gruppen med et systolisk blodtryk på mindst 150 en gennemsnitlig reduktion på 11 mm Hg. Deltagerne med et baseline systoliske blodtryk på mindre end 130 opnåede en 4 mm Hg reduktion.

Da forskerne kombinerede DASH diæten med natriumfattig kost (1,250 mg natrium) fandt de, at gruppen med et systolisk blodtryk under 130 havde opnået en reduktion på 5 mm Hg sammenlignet med gruppen, der fik 3,450 mg natrium. I gruppen på 130-139 mm Hg havde deltageren på en natriumfattig diæt opnået en reduktion på 7 mm Hg, mens gruppen på 140-149 havde opnået en reduktion på 10 mm Hg sammenlignet med deltagerne, der fik mest natrium.

Mest overraskende for forskerne var det, at deltagere, der havde et systolisk blodtryk over 150 opnåede en gennemsnitlig reduktion på 21 mm Hg i systolisk blodtryk i forhold til deltagere med et højt natriumindtag.

"Dette er fremragende, det er enormt," siger Juraschek, fordi det tyder på, at personer med den højeste risiko for alvorligt forhøjet blodtryk opnår den største fordel af kombinationsdiæten.

Blodtrykssænkningerne er enorme især i betragtning af at FDA kræver, at ethvert nyt blodtrykssænkende middel som minimum skal kunne sænke det systoliske blodtryk med 3-4 mm Hg. De fleste etablerede lægemidler på markedet, såsom ACE-hæmmere, beta-blokkere eller calciumkanalblokkere, reducerer i gennemsnit det systoliske blodtryk med 10-15 mm Hg.

"Det vi observerer fra den kombinerede kostændring er en reduktion i det systoliske blodtryk, der er lige så stort eller større end det, der opnås med receptpligtige lægemidler," siger seniorforsker dr. Lawrence Appel, der er professor i medicin på Johns Hopkins University School of Medicine.

"Det er et vigtigt budskab til patienterne, at de kan få meget ud af at spise en sund og natriumfattig kost."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?