Sådan forbedrer en tur i saunaen dit hjertekar-system

En tur i en sauna er lige så sundt for dit hjertekar-system, som moderat intensiv træning.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Østfinlands Universitet, hvor forskere i en test af 100 personer har undersøgt hvordan en række markører for et sundt hjerte reagerede på en halv time i saunaen.

I de sidste par år har forskerne ved Østfinlands Universitet vist, at badning er forbundet med en række helbredsmæssige fordele, men i denne undersøgelse ønskede de at finde ud af hvordan saunaen påvirkede kroppen.

Deres undersøgelse, som er offentliggjort i Journal of Human Hypertension, viser, at et saunabad på 30 minutter reducerer blodtrykket, sikrer velfungerende blodkar og øger hjertefrekvensen på samme måde som moderat træning.

Tidligere har forskergruppen offentliggjort resultater fra en befolkningsbaseret undersøgelse, der tyder på, at regelmæssig saunabesøg er forbundet med en mindre risiko for koronare sygdomme, pludselig hjertedød, øget blodtryk samt Alzheimers og demens. Hyppige saunabesøg har også været forbundet med en reduceret risiko for åndedrætssygdomme og inflammationsproblemer.

De 100 deltagere gennemgik omfattende undersøgelser og interviews, og deres fysiske helbred blev målt ved en klinisk test. Saunabesøgene var en omhyggelig efterligning af, hvordan folk i Finland tager sauna i deres eget hjem.

Velfungerende blodkar blev målt på halspulsåren og lårarterien før sauna, umiddelbart efter saunaen og 30 minutter efter.

Umiddelbart efter 30 minutter i saunaen faldt forsøgspersonernes gennemsnitlige systoliske blodtryk fra 137 mmHg til 130 mmHg og deres diastoliske blodtryk fra 82 mmHg til 75 mmHg. Dertil forblev deres systoliske blodtryk lavere selv 30 minutters efter besøget. Testpersonernes gennemsnitlige pulsbølgehastighed, som er en indikator for vefungerende blodkar, var 9,8 m/s før saunabesøget og faldet til 8,6 m/s umiddelbart efter.

Under besøget i saunaen steg testpersonernes hjertefrekvens på samme måde som ved moderat træning, og deres kropstemperatur steg med ca. 2 ° C.

Resultaterne kaster nyt lys over de fysiologiske mekanismer bag de helbredsfordele, som er blevet observeret i befolkningsundersøgelser.

Fordelene ved regelmæssig saunabadning på hjertehelbred kan forklares ved, at saunabesøg reducerer blodtrykket og øger blodkarrenes funktion.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?