9 tips til hurtigt at sænke kolesterol-tallet

 

Kolesteroltallet er en af de vigtigste indikatorer for, hvor sunde vi er. Så der er god grund til både at få tjekket tallet og til at gøre noget ved det, hvis det er for højt.

Er du over 40 år, og har du ikke fået kolesterolet i blodet tjekket indenfor de seneste 5 år, bør du gå til læge og få en blodprøve.

Du kan godt regne med at kolesteroltallet stiger med alderen, hvis ikke du er opmærksom på det, og du kan sammen med din læge fastslå, hvor stor din risiko er for et for højt kolesteroltal og hvad der ellers spiller ind for din risiko for at blive syg af dårligt hjerte. Her handler det også om blodtrykket, ligesom lægen sikker vil spørge dig, om du ryger. Familiens ’hjertehistorie’, din alder og dit køn er også parametre.

Alle voksne, som har et familiemedlem, der har hjerteproblemer eller f.eks. har haft et slagtilfælde, bør få sit kolesterol tjekket. Hvis dine forældre eller søskende har problemer med hjertet før de er fyldt 55 år for mændenes vedkommende og 65 år for kvindernes, skal du være opmærksom.

Den gode nyhed er, at det kan være nemmere at sænke kolesterolet i blodet end du måske tror. Nogle gange ændrer helt enkle livsstilsvaner dit tal og dermed din risiko. Men det kan også være nødvendigt at tage medicin, som kan ændre tallet signifikant indenfor 6 uger.

Her er 9 tips til, hvordan du hurtigt kan sænke dit kolesteroltal:

1. Sæt dig et mål

Hvis lægen har sagt til dig, at kolesteroltallet skal ned, er det vigtigt, du ved, hvor langt ned det skal. Der er flere faktorer, som spiller ind, før I kan sætte det ønskelige mål. Din families sygdomshistorie, din vægt, dit blodtryk og om du har diabetes eller om du ryger spiller ind. Få din læge til at forklare dig om ’det gode kolesterol’ og ’det dårlige kolesterol’.

2. Bevæg dig

Samtidig med at du skal begrænse indholdet af ’det dårlige kolesterol’ i blodet, skal du også sørge for at få bevæget dig nok – så du sikrer en stigning af ’det gode kolesterol’. Ved motion som f.eks. at gå en rask tur kan du øge ’det gode kolesterol’ med hele 10 pct. Det vigtige er, at du motionerer regelmæssigt. Gerne 150 minutter om ugen.

3. Tag en drink

Moderat indtag af alkohol kan øge indholdet af ’det gode kolesterol’ med op til 10 pct. Så du har altså lægernes ord for, at kvinder bør drikke op til en genstand om dagen, mens det anbefalede antal til mænd er op til to. Men man skal selvfølgelig ikke drikke for meget, da risikoen for at blive storforbruger opvejer de eventuelle sundhedsgevinster.

4. Overvej medicin

Det er forståeligt, hvis du foretrækker at få styr på kolesteroltallet uden at bruge medicin. Men hvis din risiko for hjertesygdomme er stor eller du har svært ved at komme langt nok ned, vil din læge måske foreslå dig kolesterolsænkende medicin, måske det der kaldes statiner.

Læs hvilke fødevarer, der kan sænke kolesteroltallet på side 2

  • 1
  • 2
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?