Der er ingen grund til at misunde høje kvinder, der har en højere risiko for kræft.Jo højere kvinder er, des større er deres risiko for kræft.

Så meget betyder højden for din kræftrisiko

Jo højere du er, des større er sandsynligheden for at du bliver ramt af kræft.

 

Det er det skræmmende resultat af en ny svensk undersøgelse, der forleden blev præsenteret på European Society for Paediatric Endocrinology årsmøde i Barcelona, ​​Spanien.

Forskere fra Karolinska Institutet og Stockholms universitet i Sverige har fulgt 5,5 millioner svenske mænd og kvinder mellem 1958 og 2011 fra de var 20 år.

Tidligere undersøgelser har vist, at højere kvinder har en større risiko for kræft, men denne undersøgelse er den første, der ser på sammenhængen mellem højde og kræft blandt både mænd og kvinder i et så stort omfang.

Alle deltagere er født mellem 1938 og 1991 og deres voksenhøjde varierede mellem 100 og 225 cm. Resultaterne er baseret på en kombation af det svenske kræftregister og oplysninger om højde fra blandt andet det svenske militær.

Markant øget risiko for brystkræft

Og kombinationen af de forskellige registre afslører en chokerende risiko ved at være høj. Især for kvinder. Forskerne konstaterede nemlig at for hver 10 cm en kvinde er højere er risikoen for kræft 18 procent større. Mænds risiko for kræft stiger kun 11 procent for hver 10 cm de er højere.

Derudover har højere kvinder en 20 procent større risiko for at udvikle brystkræft, mens risikoen for at udvikle melanom (hudkræft) øges med cirka 30 procent for hver 10 cm både mænd og kvinder er højere.

Tidligere har forskere foreslået, at der muligvis ligger en grundlæggende fælles mekanisme tidligt i livet til grund for fænomenet.

En mulighed er, at miljømæssige faktorer som kost og infektioner i barndommen kan spille en rolle.

En anden er mulighed er, at hormonniveauer, især dem, der vedrører vækst, som insulin-lignende vækstfaktorer, kan være årsagen. Insulin-lignende vækstfaktorer menes at påvirke risikoen for kræft.

En yderligere mulighed er, at højere mennesker har flere celler, herunder stamceller, der øger risikoen for mutationer, som kan udvikle sig til kræft.

"Det skal understreges, at vores resultater afspejler en generel risiko. Da der er mange årsager til kræft, er det vanskeligt at forudsige, hvilken indflydelse vores resultater har på kræftrisikoen for den enkelte."

Holdet håber yderligere at kunne undersøge, hvordan dødeligheden pga. ​​kræft og andre dødsårsager er forbundet med højde. Spørgsmålet er, om højere mennesker er mere tilbøjelige til at dø specifikt af kræft eller om de generelt hat en øget dødelighed.

Tags: højde, brystkræft, kønsforskelle, huden

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?