Sådan forebygger du forkølelse

 

Nu er det højsæson for løbende næser, hosten og prusten. De fleste forkølelser varer omkring 10 irriterende dage, men du kan selv gøre en del for at forebygge dem.

Vinteren og foråret er højsæson for forkølelser, der er forårsaget af virus. En halsbetændelse og løbende næse er som regel de første tegn på infektion efterfulgt af hoste og nysen. 

Mange forskellige vira kan forårsage forkølelse, men rigtig mange af dem er forårsaget af den såkaldte rhinovirus. Den  spredes fra inficerede mennesker til andre på forskellige måder. Det kan ske gennem luften, tæt personlig kontakt eller via kontakt med genstande eller overflader. For eksempel kan du blive smittet ved at udveksle håndtryk eller ved at røre ved et dørhåndtag, der har virus på sig, og derefter røre ved dine øjne, mund eller næse.

Rhinovirus kan også udløse astmaanfald og er også blevet forbundet med øreinfektioner.

Du kan mindske risikoen for infektion ved at vaske hænder ofte og praktisere god hygiejne ved eksempelvis at desinficere overflader.

De første tegn

En halsbetændelse og løbende næse er som regel de første tegn på en forkølelse. I de tidlige stadier af infektionen er næseflåden klar og tynd, men bliver tykkere og ændrer farve efter et par dage. Andre symptomer er hoste, nysen, rindende øjne, hovedpine og muskelsmerter. 

De fleste kommer sig inden for 10 dage eller deromkring, men nogle kan have symptomer, der er mere alvorlige, såsom nedre luftvejsinfektioner og lungebetændelse. Folk, der har astma kan få akutte astmaanfald.

Forebyggende tips:

Der er ingen vaccine, der kan beskytte dig mod forkølelse. Du kan dog mindske din risiko ved at:

  • vaske dine hænder ofte med sæbe og vand
  • ikke røre dine øjne, næse eller mund med uvaskede hænder
  • holde dig væk fra folk, der er syge

Hvis du er blevet forkølet, kan du hjælpe med at beskytte andre ved at: 

  • Blive hjemme, mens du er syg.
  • Undgå tæt kontakt med andre.
  • Dække din mund og næse når du hoster eller nyser.
  • Undgå nysen eller hosten tæt på andre
  • Hold objekter og overflader rene og desinficerede.
  • Vask dine hænder når du har pudset næse.

Sådan får du det bedre:

Der er ingen specifik behandling til at kurere en forkølelse. Din bedste chance er at få masser af hvile og få rigeligt med væske. Håndkøbsmedicin kan hjælpe med at lette symptomerne, men de vil ikke få din forkølelse til at forsvinde hurtigere. Læs altid etiketten og brug medicinen som anvist.

Hvis du har en almindelig forkølelse forårsaget af virus, vil antibiotika ikke hjælpe dig. De virker ikke mod virus, og de kan gøre det sværere for din krop at bekæmpe bakterielle infektioner.

Hvis du har en høj feber eller dine symptomer er alvorlige eller vedvarende, bør du kontakte din læge

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?