Influenza kan medføre alvorlige symptomer - især for ældre, men også for personer med forskellige lidelser.

Influenza kan give alvorlige komplikationer

 

Det er højsæson for influenza, og selv om vi herhjemme endnu ikke er løbet ind i en af de sædvanlige epidemier, så er der ingen, der kan sige sig fri for at få sygdommen.

Influenza er en smitsom virusinfektion, der påvirker luftvejene, næse, svælg og lunger. Symptomer på influenza kan omfatte feber, hoste, ondt i halsen, løbende eller tilstoppet næse, ømhed i kroppen, hovedpine, kulderystelser og træthed. Nogle mennesker kan også få opkastning og diarré.

Influenza kan være en uforudsigelig og alvorlig sygdom, der kan føre til indlæggelse og til tider endda død.

Mens influenza gør de fleste ubehageligt syge, så er der nogle, der er i større risiko for influenza-relaterede komplikationer i form af eksempelvis lungebetændelse og bronkitis. 

Er man over 65 år eller har specielle medicinske tilstande, skal man være ekstra agtpågivende.

Vær opmærksom, hvis du har: 

 • Astma
 • Neurologiske og neurologiske tilstande, herunder sygdomme i hjerne, rygmarv, perifere nerver og muskler, såsom cerebral parese, epilepsi, slagtilfælde, muskelsvind.
 • Kronisk lungesygdom, såsom kronisk obstruktiv lungesygdom, KOL og cystisk fibrose.
 • Hjertesygdom, såsom medfødt hjertesygdom, hjerteinsufficiens og koronararteriesygdom.
 • Blodsygdomme.
 • Endokrine sygdomme, såsom diabetes mellitus.
 • Nyresygdomme.
 • Leversygdomme.
 • Stofskiftesygdomme.
 • Svækket immunsystem på grund af sygdom eller medicin, eksempelvis personer med hiv, aids eller kræft, eller de, der er på kroniske steroider.
 • Svært overvægtige med et BMI på 40 eller højere. 

Undgå komplikationer

Det bedste forsvar mod influenza - og dens mulige komplikationer - er at blive vaccineret.  Da influenza er smitsom, er det også vigtigt, at alle dine nære kontakter også bliver vaccineret.

Men tal med din læge, om du har en helbredstilstand, der gør dig mere sårbar over for komplikationer fra influenza end de fleste andre.

Hvis du har en høj risiko, og du får influenza, så er tidlig behandling med antiviral medicin vigtig.

Antivirale lægemidler er receptpligtig medicin, der kan anvendes til behandling af influenza. Hurtig behandling kan betyde forskellen mellem at være syg derhjemme eller havne på hospitalet. Undersøgelser viser, at disse lægemidler virker bedst, når de igangsættes inden for to dage.

Antiviral medicin er ikke en erstatning for vaccination, men den kan mildne og forkorte den tid, du er syg. Data viser også, at antivirale lægemidler også kan forhindre alvorlige influenzakomplikationer. 

Kilde: Centers for Disease Control and Protection

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?